Külföld

Szijjártó Péter: Szorosabb együttműködés kell az Eurázsiai Gazdasági Unióval

Az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre - nyilatkozott kedden Minszkben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter: Szorosabb együttműködés kell az Eurázsiai Gazdasági Unióval
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Vlagyimir Andrejcsenko fehérorosz házelnök találkozója Minszkben
Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

Jelenleg Fehéroroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió soros elnöke.

Objektum doboz

„Mi nagyon fontosnak gondoljuk az EU Keleti Partnerség politikáját, amelynek egyik fontos részese Belarusz. Mi fontosnak tartjuk ennek a partnerségnek az építését, ezért javasoljuk a Minszkkel szembeni uniós szankciók további lazítását” - tudatta a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unióban található nyersanyagok fontos szerepet játszhatnak az európai gazdaság fejlődésében, a legfontosabb energiatranzit-útvonalak is Fehéroroszországon vezetnek keresztül.

Objektum doboz

„Belarusz szerepe fontos az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió jövőbeni együttműködése szempontjából, éppen ezért mi is építjük a kapcsolatainkat, elősegítve ezzel egy nagyon fontos európai érdek érvényesítését” - mondta.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország az elmúlt években annak is köszönhette gazdasági sikereit, hogy időben felismerte, kiegyensúlyozott külgazdasági stratégiát kell végrehajtani; a nyugati gazdasági kapcsolatok mellett figyelmet kell szentelni a keleti gazdasági kapcsolatoknak is.

„Mára ott tartunk, hogy a világgazdasági átalakulások sebességét legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatól” - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint sok nyugat-európai ország is felismerte már ezt, és látszik, hogy Fehéroroszország gazdasága iránt is egyre nagyobb a nyugat-európai érdeklődés.

„Mi, magyarok is az elmúlt időszakban fel tudtunk építeni egy növekvő és egyre javuló gazdasági együttműködést Belarusszal” - emelte ki Szijjártó Péter. Kifejtette, hogy életbe lépett a két ország közötti kétoldalú beruházásvédemi megállapodás, amelynek nyomán magyar vállalatok egyre több beruházást hajtanak végre és terveznek a fehérorosz piacon.

„A mezőgazdasági együttműködésünk gyakorlatilag szárnyal” - szögezte le Szijjártó Péter, kitérve arra, hogy már 750 ezer csirkét adtak el magyar termelők a fehérorosz piacon, és az elkövetkező években mintegy 5 millió eurónyi piaci lehetőség nyílik meg számukra.

A Richter egyre növeli piaci részesedését a helyi piacon, emellett pedig a gépipari és közlekedési együttműködés is olyan mértékben fejlődik, hogy már nemcsak magyar vállalatok érdeklődnek a fehérorosz piac iránt, hanem az egyre erősebb fehérorosz vállalatok is keresik az európai gyártási lehetőségeket, és számítanak magyarországi beruházásokra - mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter külön kiemelte, hogy az elkövetkező hónapokban szolgálatba állnak azok az emeletes vonatok, amelyeket a Stadler magyar-fehérorosz közös gyártásban állított elő.

Emellett pedig a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyára traktorgyár létrehozását tervezi Magyarországon, és az elektromos buszokat gyártó fehérorosz cégek is európai gyártási bázisként számolnak Magyarországgal - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is említést tett, hogy a két ország közötti összeköttetés is dinamikusan fejlődik. A jelenlegi heti három közvetlen légi járat hamarosan hétre bővül, mert a fehérorosz légitársaság heti öt, a Wizzair pedig heti két járatot üzemeltet majd a két ország között.

Szijjártó Péter Minszkben megbeszélést folytatott Szjarhej Kavalcsuk sport- és turisztikai miniszterrel, Anatolij Hacko agrárminiszterrel, Aljakszandr Csarvjakou gazdasági miniszterrel, valamint Uladzimir Makej külügyminiszterrel.

Kapcsolódó írásaink