Külföld

Ankara nem kérte az ország elhagyására a szíriaiakat

Törökország nem kérte arra a szíriai menekülteket, hogy hagyják el az országot - húzta alá Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap közzétett Twitter-bejegyzéseiben, két nappal azt követően, hogy Ankara közölte, már nem tudja feltartóztatni a migránsokat, és megnyitja előttük a török határt Európa felé.

Ankara nem kérte az ország elhagyására a szíriaiakat
Törökországot elhagyni igyekvők a török-görög határnál
Fotó: AFP

Altun később úgy fogalmazott: „ha maradni akarnak, maradhatnak, ha menni akarnak, elmehetnek”. „Csak annyiban változtattunk menekültpolitikánkon, hogy nem akadályozzuk távozásukat” - húzta alá.

Rámutatott: a török források és az állomány korlátozott voltát figyelembe véve, ahelyett, hogy próbálnák visszatartani az Európába vágyó migránsokat, inkább felkészülnek annak lehetőségére, hogy a harcok dúlta szíriai Idlíb tartományból még több menekült érkezik. Ezután döntött úgy némely migráns, hogy elhagyja Törökországot - tette hozzá.

Altun arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi néhány napban 80 888 menekült lépett ki Törökországból Európa irányába, és ez a szám a következő napokban még növekedhet.

Törökország továbbra is fenntartja a szíriaiak számára az úgynevezett „átmeneti védelmi státuszt” - hangsúlyozta. Altun ugyanakkor sürgette a nemzetközi közösségét, Ankara szövetségeseit, kiemelten az Európai Uniót, hogy osztozva a teherben, ne hagyja egyedül Törökországot, hanem segítsen a több milliónyi menekült ellátásában, egy esetleges újabb migránshullám elleni felkészülésben és egy humanitárius katasztrófa megelőzésére tett erőfeszítéseiben Idlíb tartományban.

„Elfogyott a türelmünk a be nem tartott ígéretek és az elmaradó támogatás miatt” - nyomatékosította a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója.

Az NTV török hírtelevízió vasárnap a török-görög határ mellől arról számolt be, hogy továbbra is tömegek érkeznek Edirne város térségébe gyalog vagy éppen buszokkal a környék falvaiból, Isztambulból, valamint Törökország belső területeiről. Az NTV felvételein az volt látható, hogy a migránscsoportok többségében fiatal férfiakból állnak, de vannak közöttük családok, így nők és kisgyerekek is. Azok a migránsok, akik már péntek óta a határsávban tartózkodnak az átkelés lehetőségére várva, tüzeket gyújtottak, hogy ne hűljenek ki az éjszakai és a hajnali hidegekben. Sátra csak keveseknek van, a szerencsésebbek hálózsákban, sokan azonban a szabad ég alatt alszanak.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az Égei-tengernél, a nyugat-törökországi Canakkale tartomány Ayvacik körzeténél mintegy 30 migránst mentett ki a vízből a török parti őrség, amikor gumicsónakjuk a parttól 100 méterre kilyukadt a görög Leszbosz szigetére vezető úton.

Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon
 

Kapcsolódó írásaink