Külföld

Migránscsoportok bukkantak fel Észak-Macedóniában

Könnygázt vetett be vasárnap a görög rendőrség a görög-török határnál, ahol több száz migráns kövekkel dobálta meg őket, hogy kikényszerítsék a határ megnyitását - jelentették a helyszínen tartózkodó szemtanúk.

Migránscsoportok bukkantak fel Észak-Macedóniában
Migránsok a török-görög határon, miután a török elnök bejelentette, hogy országa már nem tartja fel a területén élőket
Fotó: AFP

Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek. Néhány migránsnak sikerült gyalog átkelnie az Evrosz határfolyó sekélyebb részein.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint családok és kisgyerekek is vannak a tömegben.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint vasárnap reggel is folyamatosan érkeztek az emberek - szíriaiak, afgánok, irakiak - gyalogosan a görög határnál fekvő törökországi pazarkulei átkelőhöz. A Szkai TV tudósítása szerint Kasztaniesznél helyi görögök hangosbeszélőkön sugározzák azt az üzenetet arabul és angolul, hogy nem látják szívesen a migránsokat, és, hogy a határ zárva van.

A görög védelmi miniszter helyettese a Szkai görög hírtelevíziónak elmondta: szombat éjjel a hatóságok 9600 olyan bevándorlót tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbáltak meg belépni görög területre a 200 kilométer hosszú görög-török határ mentén, ahol az ankarai bejelentést követően megerősítették a határőrizetet.

"Szilárdan védelmezzük Görögország és Európa határait" - mondta a miniszterhelyettes.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök bejelentette, hogy rendkívüli tanácskozást tart délután a külügyminiszterrel és a védelmi miniszterrel. A görög kormány azzal vádolja Ankarát, hogy aktívan segíti a migránsokat abban, hogy eljussanak a határhoz.

A görög rendőrség közlése szerint vasárnap reggel gumicsónakokon több mint 500 illegális bevándorló érte el Leszbosz, Híosz és Számosz szigetét.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy pénteken megnyitották előttük a határt.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket.

Migránscsoportok tűntek fel Észak-Macedóniában

Migránscsoportok bukkantak fel szombaton Észak-Macedóniában, miután Törökország csütörtökön úgy döntött, hogy megnyitja határait az Európába igyekvők előtt.

A helyi média jelentése szerint az illegális bevándorlók Észak-Macedónia egyik főútvonalán gyalogolnak a szerb határ felé. Az Alsat-M albán nyelvű nemzeti tévécsatorna felvételein több migránscsoport látható az autópályán.

Objektum doboz

A balkáni ország belügyminisztériuma és védelmi minisztériuma egyaránt azt közölte, hogy felkészült egy újabb migránshullámra.

„A kormány figyeli a helyzetet és állandó kapcsolatban áll a NATO-val és az európai uniós partnerekkel” - áll az észak-macedón védelmi minisztérium közleményében.

Az EU sürgős tanácskozásra hívja a belügyminisztereket, a Frontex megemelte a riadókészültséget

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság migrációért felelős alelnöke kezdeményezte vasárnap, hogy az unió tagállamainak belügyminiszterei sürgősen gyűljenek össze tanácskozni a kialakult helyzetről. Szkínász jelezte, hogy folyamatos az egyeztetés Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a görög kormányfő és Ylva Johansson uniós belügyi biztos között.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) bejelentette, hogy magas szintűre emelték a riadókészültséget a török határszakaszon. A görög kormány kérésének eleget téve további műszaki felszerelést és tisztségviselőket fognak küldeni Görögországba.

A Frontexnek jelenleg 400 munkatársa van jelen a görög szigeteken, míg egy ennél kisebb létszámú csoport dolgozik a görög-török határfolyó, az Evrosz térségében.
 

Migrációkutató: A biztonsági kockázat magasabb, mint 2015-ben
 

A Migrációkutató Intézet igazgatója úgy látja, hogy az utóbbi napokban kezdődött újabb migránsáradat biztonsági kockázata sokkal magasabb, mint amekkora 2015-ben volt.

Dezső Tamás, az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: a Szíriából elinduló, maguknak menekültnek valló emberek között lehetnek az Iszlám Állam harcosai.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok között terjednek az álhírek, például arról, hogy megnyílnak a határok, és olyan információk is, hogy Nyugat-Európában hol lehet segélyekből könnyen megélni.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvő bevándorlók előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy pénteken megnyitották előttük a határt.
    

Kitért arra is, hogy kurd harcosok havi 500-600 dollárt kaptak, ennyiért „vitték vásárra a bőrüket”, és a harcokban közülük több ezren meghaltak, megsebesültek. Az intézetigazgató azt mondta: a Nyugat-Európába érkező migránsok hasonló összegekre számíthatnak a szociális ellátórendszertől.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom