Külföld

Erdogan és Putyin tárgyalt az észak-szíriai helyzetről

Az észak-szíriai helyzetről egyeztetett telefonon a török és az orosz elnök pénteken - derült ki a Kreml sajtószolgálatának tájékoztatásából.

Erdogan és Putyin tárgyalt az észak-szíriai helyzetről
Erdogan (b) és Putyin legutóbbi, január 19-i találkozója Berlinben
Fotó: AFP/Murat CETINMUHURDAR

A Recep Tayyip Erdogan török államfő által kezdeményezett megbeszélés során Vlagyimir Putyin aggodalmát fejezte ki az Idlíb tartományban kialakult helyzet súlyosbodása miatt, mivel az újabb katonai műveleteknek számos halálos áldozatuk volt, és a török hadsereg katonái is elestek. Az orosz államfő egyben arra szólított fel, hogy az orosz és a török fél fokozza együttműködésének hatékonyságát.

Jövő héten Moszkvában találkozhat egymással a várakozások szerint Putyin és Erdogan - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője péntek este az Interfax hírügynökséggel. „Most folyik a moszkvai csúcstalálkozó előkészítése. Vagy március 5-én vagy 6-án lesz” - mondta.

Putyin reméli, hogy Ankara szavatolja az orosz külképviseletek biztonságát

Vlagyimir Putyin elnök és az orosz biztonsági tanács reméli, hogy a török hatóságok mindent megtesznek a Törökország területén lévő orosz állampolgárok és külképviseletek biztonságának szavatolása érdekében - jelentette ki Dmitrij Peszkov.

Peszkov szerint az orosz biztonsági tanács pénteki ülésének részvevői súlyos aggodalmuknak adtak amiatt, hogy az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben hirtelen kiéleződött a helyzet. Ennek okát azoknak a terrorcsoportoknak a provokációjában látták, akik felerősítették támadásaikat a szíriai kormányerők ellen.

A tanácskozás részvevői hangsúlyozták, hogy a török katonák Idlíbben nem tartózkodhatnak a megfigyelőállásaikon kívül. Peszkov emlékeztetett rá, hogy ezeket a posztokat az orosz fél kifejezett kérésére annak érdekében hozták létre, hogy a törökök felügyeljék a militánsokat, és hogy megakadályozzák részükről a terrortevékenységet és az orosz katonai objektumok elleni támadásokat.

„Ezt a feladatot a török partnereknek nem sikerült teljesíteniük, mert a militánsok jelentős része nem tartozik az ellenőrzésük alá” - hangoztatta Peszkov.

A biztonsági tanács ülésén elhangzott, hogy a szíriai hadseregnek a terrorista alakulatok elleni offenzívája során az orosz fél mindent elkövetett a megfigyelőállásokban tartózkodó török katonák biztonságának szavatolására. Peszkov szerint ezeken a posztokon senki sem sérült meg.

„A török katonák pusztulásának tragikus esetei olyan helyszíneken fordultak elő, ahol támadó műveleteket hajtottak végre a terrorista bandaképződmények, amelyek soraiban egyébként számos külföldi zsoldos, egyebek között a volt Szovjetunió állampolgárai voltak” - mondta a szóvivő.

„Török katonák ottani jelenlétéről a török fél, a többszöri érdeklődésünk ellenére, nem számolt be” - tette hozzá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Oroszország nevében együttérzését fejezi ki Törökországnak amiatt, hogy a szíriai Idlíb tartományban történt fegyveres incidensben török katonák vesztették életüket - jelentette ki
„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Idlíb térségében a feszültségcsökkentés rendszerét biztosító török katonák biztonsága szavatolva legyen. Katonáink a terepen készek folytatni ezt a munkát” - mondta Lavrov.

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy pótlólagos intézkedéseket kell tenni az észak-szíriai helyzet normalizálására. Megállapodásra jutottak arról, hogy fokozzák a tárcaközi párbeszédet, és a közeljövőben találkozót tartanak a legmagasabb szinten - derült ki a Kreml közleményéből.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága pedig azt közölte: Erdogan ismertette Putyinnal, hogy a szíriai kormányerők minden tagja jogos célpont a török hadsereg számára azáltál, hogy közvetlenül támadtak Törökországra, és Ankara tűz alá is fogja venni őket. A török elnök sürgette egy tartós tűzszünet mihamarabbi bevezetését Idlíbben, és azon elvárását fogalmazta meg, hogy a szíriai kormánycsapatokat kényszerítsék rá a 2018-as orosz-török szocsi memorandum betartására. Erdogan leszögezte: Törökországot a támadások nemhogy nem tántorítják el Idlíbbel kapcsolatos hozzáállásától, hanem épp ellenkezőleg, még eltökéltebbé teszik - olvasható a szövegben.

A NATO a harcok leállítására szólítja fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket

A NATO a harcok leállítására szólítja fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezi ki Törökországgal - jelentette ki az euroatlanti szövetség főtitkára Brüsszelben pénteken, a NATO-tagországok nagyköveteinek Törökország kérésére tartott rendkívüli tanácskozását követően.

Stoltenberg kijelentette: a szövetségesek arra szólítják fel a szíriai vezetést és Oroszországot, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, és segítsék elő az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét.

A szövetségesek elítélik a válogatás nélküli, gyakran civilek életét is követelő offenzívát, amely a helyzet további elmérgesedésével fenyeget az egész régióban. Ennek érdekében minden félnek vissza kell térnie a hosszú egyeztetések útján korábban elfogadott tűzszünet betartásához - húzta alá.

A főtitkár kijelentette, hogy az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülése egyértelmű jele a szolidaritásnak Törökországgal. Ankara értékes szövetséges, és a tagországok közül Törökországot érinti a legközvetlenebbül a szíriai konfliktus terrortámadások és menekültek millióinak befogadása által. A NATO számos eszközzel fokozza Törökországnak nyújtott támogatását, egyebek mellett légvédelmének erősítésével, amely a szíriai területről érkező esetleges rakétatámadásoktól védi meg az országot - mondta.

A szövetségesek együttérzésüket fejezik ki a csütörtöki offenzívában elhunyt török katonák hozzátartozóinak, és arra szólítják fel a területet ellenőrző katonai erőket, hogy biztosítsanak hozzáférést a humanitárius munkát végző szervezeteknek - tette hozzá Stoltenberg.

Az elmúlt hetekben különösen kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Csütörtökön a szíriai kormányerők oldalán álló harci repülőgépek bombázták a tartományban a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt, sok súlyosan megsebesült.

EU: Rrendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai konfliktus elmérgesedése

Az egész régió számára rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai fellépés fokozódása Szíriában - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője az uniós testület szokásos déli sajtótájékoztatóján pénteken.

Az Európai Bizottság minden felet arra szólít fel, hogy azonnal állítsák le a katonai offenzívát, az ugyanis „nagyon veszélyes, széles körű, nemzetközi konfliktus kialakulásához vezethet”.

A katonai fellépés civilek millióinak évek óta tartó szenvedését fokozza, menekültek újabb hullámainak megindulásához vezethet, további nyomást gyakorolva Törökországra és más országokra egyaránt - jelentette ki.

Peter Stano azt mondta, Törökország részéről nem hangzott el semmiféle hivatalos tájékoztatás arról, hogy megváltozott volna Ankara migrációs és menekültpolitikája. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ezért az Európai Unió és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodás érvényben van. A testület azt reméli, hogy Ankara hamarosan megerősíti: továbbra is tartja magát a megállapodásban foglaltak betartásához.

A brüsszeli bizottság figyelemmel kíséri a migránsok és menekültek millióinak uniós határok irányába történt megindulásáról szóló, főként a közösségi média felületein terjedő híreket. A testület várja az uniós és nemzeti hatóságok jelentéseit arról, hogy történt-e mérhető változás a migrációs nyomás tekintetében. Brüsszel a jelentések tanulmányozását követően dönt a megfelelő lépések megtételéről - mondta Stano.

Hozzátette: az EU arra kéri az érintett feleket, és „erre a felszólításra Oroszországnak is hallgatnia kell”, hogy az éhezők, a betegek és sebesültek megsegítése érdekében biztosítsák a zavartalan humanitárius hozzáférést.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az uniós intézmények képviselői kapcsolatban vannak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy többet tudjanak meg a csütörtöki offenzíva részleteiről.

Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő a migrációs nyomás fokozódásával összefüggésben, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az Európai Bizottság egyéb intézkedések mellett újabb migrációs megállapodás előkészítésén dolgozik. Ez bővíteni fogja az unió megoldási képességeit a 2016-ban kötött EU-török migrációs megállapodás lejártát követően is - húzta alá.

Hozzátette, hogy a migrációs nyomás csökkentése érdekében - kérés esetén - az EU készen áll arra, hogy további anyagi segítséget nyújtson a tagországoknak, köztük Bulgáriának is, illetve hozzájáruljon a határok őrzésének megerősítéséhez azzal, hogy bővíti az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) műveleteiben tevékenykedő erők állományát.
t.

Idlíbben február 27-én vált különösen feszültté a helyzet, amikor a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció széles körű támadást indított a szíriai hadsereg állásai ellen. Erre válaszul a damaszkuszi kormányhadsereg tüzet nyitott a támadókra. A szélsőséges fegyveresek mellett török katonák is áldozatul estek, Moszkva szerint azért, mert a szélsőségesek ellenőrizte térségben tartózkodtak. Harminchárom török katona halt meg, több mint harmincan megsebesültek. Az orosz fél ezt követően lépéseket tett, hogy kieszközölje a szíriai félnél a teljes fegyvernyugvást, lehetőséget teremtett a halottak és a sebesültek elszállítására Törökországba - áll a közleményben.

Az összecsapás miatt Erdogan elnök összehívta a török nemzetbiztonsági tanácsot, és a török erők tüzérségi válaszcsapásokat mértek szíriai célpontokra.

Kapcsolódó írásaink