Külföld

Íme Orbán Viktor memoranduma az Európai Néppártnak

Az Európai Néppárt (EPP) megújítása rendszeresen felmerült az elmúlt időszakban folytatott nemzetközi megbeszéléseken. A megújítás érdekében Orbán Viktor miniszterelnök memorandumot juttatott el a néppárti partnereknek – írta Novák Katalin államtitkár a közösségi oldalán.

Íme Orbán Viktor memoranduma az Európai Néppártnak
Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Néppárt egy korábbi ülésén szólal fel
Fotó: Hungarian Prime Ministry Press

A memorandumban a magyar kormányfő emlékezteti rá az EPP vezetőit, hogy a konzervatív-centrista pártcsalád hozzájárult a kommunizmus megbuktatásához, Európa újraegyesítéséhez, a schengeni övezet kialakításához és az euró létrehozásához. 

A magyar miniszterelnök szerint alig néhány év alatt azért csökkent ilyen látványosan a Néppárt súlya, mert feladta az értékeit, köztük az antimarxizmust, a keresztyénséget, illetve a hagyományos családmodellt,amelyek helyébe a genderideológia és a tömeges migráció lépett.

Annak érdekében, hogy a konzervatív-centrista pártcsalád visszataláljon az értékeihez és újra sikeres legyen, a magyar kormányfő azt javasolja, hogy módosítsa a stratégiai irányvonalát.

„Politikai ellenfeleinkkel szemben nem kínálunk vonzó alternatívát, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekintjük viszonyítási pontnak. [...] Egy centrista, keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lettünk.”

Orbán azt javasolja a vezetőségnek, hogy az EPP térjen vissza a belga Wilfried Martens örökségéhez, aki konzervatív és keresztény alapokon egységbe tudta forrasztani a keleti, nyugati, déli és északi néppárti tagokat. A tagállamok pártjainak pedig azt üzeni, hogyne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal is keressék a szövetségkötés lehetőségét. Orbán Viktor azt is írta, hogy az egység az őszinte belső vitákon keresztül állítható helyre.

A Néppárt régebben antimarxista volt - írja-, amely kiállt a keresztény értékek és a hagyományos házasság modellje mellett. A kormányfő szerint ez lenne a helyes út ma is.

Az Orbán-memorandum teljes szövegét alább olvashatja Novák Katalin Facebook-oldalán:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Meghatározó találkozó Berlinben

ĀMerkelnek nem érdeke, hogy a kereszténydemokrata értékeket a leghatározottabban képviselő Fidesz kiváljon az Európai Néppártból – mondta lapunknak Törcsi Péter