Külföld

Meghatározó találkozó Berlinben

Merkelnek nem érdeke, hogy a kereszténydemokrata értékeket a leghatározottabban képviselő Fidesz kiváljon az Európai Néppártból – mondta lapunknak Törcsi Péter

Az uniós költségvetés, a Fidesz néppárti tagsága és a gazdasági együttműködés lehet Angela Merkel és Orbán Viktor mai találkozójának napirendjén.

Meghatározó találkozó Berlinben
Merkel és Orbán tavalyi soproni találkozóján is szóba került az uniós költségvetés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Berlinben fogadja ma Orbán Viktor kormányfőt Angela Merkel német kancellár. A délután négy órakor kezdődő egyeztetés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, Európa-politikai és nemzetközi témák állnak majd – ezt Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő jelentette be múlt pénteken.

A két néppárti politikus találkozójáról több értesülés is megjelent a német és magyar sajtóban az elmúlt hetekben. A Welt am Sonntag úgy tudja, az Európai Néppárt (EPP) a Merkel mögött álló Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kezdeményezésére saját jogállamisági mechanizmust alkothat tagpártjainak, egyfajta „viselkedési etikai kódexet”.

Az aktuális ügyekben túl egyébként Magyarország és a V4-ek tágabb értelemben is fontosabbak lettek Berlinben. Nemrég Boris Kalnoky, több német lap tudósítója írt arról a Deutsche Welle honlapján, hogy a Brexit átalakítja az Európai Unió erőviszonyait, a „kontinentális EU-ban” egyre kevésbé lesz meghatározó a német–francia tengely, Berlinnek pedig akkor lehet esélye, ha straté­giai partnerként tekint Kelet-Közép-Európára és benne a visegrádi országokra, kioktatás helyett pragmatikus politikára vált.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója lapunknak elmondta, három szempontból is fontos a mai találkozó. Egyrészt a Brexit új helyzetet teremtett a 2021–27-es uniós költségvetés tárgyalásaiban, hiszen az egyik legnagyobb nettó befizető távozott, hazánknak pedig egyáltalán nem mindegy, milyen mértékben részesül a jövőben a kohéziós alapokból. Másrészt, értékelik majd a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, aminek legstabilabb pillére a gazdasági együttműködés. Törcsi rámutatott, a német autógyárak már nem csak a gyártást, hanem a kutatás-fejlesztést is elhozták Magyarországra. Harmadrészt pedig megvitatják a Fidesz és Néppárt viszonyát. Törcsi rámutatott, az elmúlt időszakban a CDU-s politikusok egyáltalán nem sürgetik a nagyobbik kormánypárt távozását, hiszen a Fidesz szerepe jelentős a pártcsaládban és talán meghatározottabban képviseli az eredeti, kereszténydemokrata értékeket. Hangsúlyozta, sok tagpárt ért egyet a Fidesszel, de többségük ennek csak a háttérben mer hangot adni, vállalva a konfliktust a pártcsalád liberális szárnyával. Összefoglalva, Törcsi szerint egy esetleges szakadás nem érdeke a CDU-nak, tartanak attól, hogy a Fidesszel mások is kiválnának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom