Külföld

Szijjártó: Ki kell kényszeríteni a Líbiával szembeni fegyverembargó betartását

Az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma nem hosszabbítható meg, hanem egy teljesen új művelet indul annak márciusi lejártát követően - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Szijjártó: Ki kell kényszeríteni a Líbiával szembeni fegyverembargó betartását
Szijjártó Péter
Fotó: MH

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, amely légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával történik.

Magyarország az osztrák és az olasz álláspont mellett hangoztatott véleménye szerint a hajók bevetése ösztönző lehet a migrációs folyamatok tekintetében, ami azt jelenti, hogy egy ilyen művelet könnyen mentő műveletté válhat - húzta alá.

Az új művelet nem jelenthet újabb ösztönzést és vonzerőt az Európába irányuló illegális migrációs folyamatok vonatkozásában - szögezte le Szijjártó Péter.

Új uniós művelet indul a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére
 

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei egy új művelet létrehozásában állapodtak meg a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzése érdekében - jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a külügyi tanács ülését követően hétfőn.

A főképviselő sajtóértekezletén elmondta, az embercsempész hálózatok felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós művelet mandátumának május végén esedékes lejáratával megszűnik.

Reményét fejezte ki, hogy a Sophia művelet megszűnése elegendő biztosítékot jelent egy új, a fegyverembargó betartására összpontosító művelet létrehozására azon országok számára, amelyek szerint a tengeri műveletben részt vevő hajók jelenléte és tevékenysége a migráció újabb hullámait ösztönözheti. Hozzátette, a művelet részleteinek kidolgozása még hosszú időt vesz igénybe.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az új művelet tekintetében csak olyan politikai döntés születhessen, amely szerint amennyiben az a migrációt támogató hatásokkal járna, azt azonnal le lehessen állítani, a hajókat a térségből azonnal ki lehessen vonni - húzta alá. Ennek elérése érdekében több esetben kellett vétót kilátásba helyezni - tette hozzá a miniszter.  

Magyarország ragaszkodik ahhoz is, hogy a művelet leállításához szükséges javaslattételből a tagállamokat ne zárják ki, a döntést a tagállamok kezébe adják - hangsúlyozta Szijjártó Péter.  

Elmondta, hogy a művelet indítását még számos, hosszú tartalmi vita előzi meg. Azt azonban egyértelműen sikerült elérni, hogy amennyiben migrációt ösztönző hatások lépnének fel, a hajókat ki lehessen vonni. Valamint sikerült megakadályozni, hogy kivegyék a tagállamok kezéből a döntési jogot - közölte.

Az Európai Unió Afrika-stratégiájával összefügésben hangsúlyozta: abban kell támogatni az afrikai országokat, hogy az egyre növekvő lakosságukat otthon tudják tartani. Magyarország nem fogadja el azt, hogy „kivédhetetlen és elkerülhetetlen” lenne százezrek, vagy akár milliók Európába áramlása az afrikai népességnövekedés miatt.

„Úgy gondoljuk, hogy az afrikai országok népességmegtartó erejét kell ösztönözni. Ehhez beruházásokra, technológiai segítségnyújtásra és képzésekre van szükség” - fogalmazott.

Magyarország a feladatokból afrikai diákok számára évente 900 ösztöndíjas hely biztosításával, 80 millió eurónyi (26,4 milliárd forint) kötöttsegély hitelprogrammal veszi ki a részét, valamin egyetlen év leforgása alatt megötszörözte, 7 milliárd forint fölé növelte az afrikai országoknak nyújtott technológiai segítségnyújtás mértékét - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

A líbiai helyzet áttekintése mellett a Közel-Keleten, a Száhel-övezetben, Venezuelában és a Nyugat-Balkánon kialakult helyzet, valamint az Afrikai Unióval és Indiával fennálló kapcsolatok kérdései állnak az Európai Unió külügyminiszereinek hétfői brüsszeli tanácskozásának középpontjában.
 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink