Külföld

Elkezdődött az impeachment záró tárgyalása

A vád és a védelem érvelésével hétfőn megkezdődött a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának utolsó napja.

Elkezdődött az impeachment záró tárgyalása
A szenátus szerdán fog szavazni Donald Trump elítéléséről vagy felmentéséről
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A négyórásra tervezett záró tárgyaláson a vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek és az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagjai az utolsó érveiket vonultathatják fel, mielőtt a szenátus szerdán szavaz az Egyesült Államok elnökének elítéléséről vagy felmentéséről. Elemzők egybehangzó értékelése szerint a republikánus többségű szenátus elutasítja majd a Trump ellen felhozott vádakat.

A nyitóbeszédet Jason Crow, az impeachment-menedzserek egyike tartotta. A coloradói politikus a képviselőház nevében arra emlékeztette a szenátorokat, hogy „kötelességük azt követeli meg tőlük, hogy ítéljék el Trump elnököt”.

Társa, Val Demings pedig azt hangoztatta, hogy Donald Trump „továbbra sem mentegeti vagy korlátozza magát, nem kér bocsánatot, és továbbra is blöfföl, hogy elcsalja a választásunkat”.

Hakeem Jeffries, New York állam egyik demokrata párti képviselője figyelmeztette a szenátorokat, hogy „halálos csapást mérnek az alkotmány impeachmentre vonatkozó cikkelyére”, amennyiben elnézik Trumpnak a kongresszus munkájának akadályozását. Úgy vélte, hogy az elnöknek el kell számolnia a cselekedeteivel.

Adam Schiff, az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédében azt állította: „Donald Trump elárulta az alkotmány tiszteletben tartására és védelmére tett esküjét”. Úgy vélte, hogy a törvényhozók még mindig felhasználhatják hatalmukat „a demokrácia megvédésére”.

A védelem nevében elsőként Pat Cipollone, a Fehér Ház jogi tanácsadója, a védelem jogászcsapatának egyik vezetője emelkedett szólásra. Hangsúlyozta, az eljárás nem más, mint „erőfeszítés egy korábbi választási eredmény megfordítására, illetve beavatkozási kísérlet” az idei választási folyamatba.

Kenneth Starr, a védelem másik jogásza történelmi példákkal tűzdelt beszédében arra bátorította a szenátorokat, hogy döntésüknél a szabadság ügyét, az igazságosságot és a tisztességességet tartsák szem előtt. „A mi nemzetünk a szabadságról szól” - mondta, felidézve Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi harcos szavait is. Majd hozzáfűzte: „a szabadságról és az igazságról”.

Kapcsolódó írásaink