Külföld

Nem lesznek tanúk a Trump elleni eljárás felsőházi tárgyalásán

Az amerikai szenátusban péntek este leszavazták a demokratákat, nem lesznek tanúk a Donald Trump elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) felsőházi tárgyalásán.

Nem lesznek tanúk a Trump elleni eljárás felsőházi tárgyalásán
A voksolást az első elemzések Donald Trump és McConnell szenátor nagy győzelmeként értékelték
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A szenátus 51:49 arányban szavazta le a demokrata szenátorok azon javaslatát, hogy tanúkat hívjanak és újabb 28 ezer dokumentumot kérjenek be a tárgyalásra. Két republikánus szenátor - Susan Collins Maine és Mitt Romney Utah állam politikusa - a demokratákkal együtt szavazott. 

„A javaslatot nem fogadták el” - jelentette be a tárgyaláson elnöklő John Roberts főbíró. A voksolás utáni szünetben Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője „nagy tragédiának” nevezte a döntést. Mint fogalmazott: „tanúk nélkül, dokumentumok nélkül egy impeachment-tárgyalás galádság”. A politikus „tárgyalás utánzatának” minősítette az eljárást, és úgy vélekedett, hogy „Amerika emlékezni fog erre a napra”.         

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: „a szenátusnak nincs szüksége arra, hogy újra nyissa a képviselőház demokrata párti többsége által lezártnak nyilvánított vizsgálatot, amelyet maguk az impeachment-menedzserek továbbra is elsöprő erejűnek és minden kétséget kizárónak minősítenek”.                 

A voksolást az első elemzések Donald Trump és McConnell szenátor nagy győzelmeként értékelték. Amerikai sajtóértesülések szerint a demokrata párti politikusok azt szeretnék, ha az impeachment-eljárás utolsó napja szerdán lenne, egy nappal azt követően, hogy Donald Trump elmondta az Unió állapotáról szóló hagyományos évértékelő beszédet a kongresszus két háza előtt. John Cornyn texasi republikánus szenátor szerint a demokraták ezzel kifejezetten „zavarba akarják hozni” az elnököt.        

Pénteken későn este a szenátus 53:47 arányban megszavazta az eljárás Mitch McConnell szenátor által előterjesztett további menetrendjét.

A szenátus hétfőn ül össze ismét, akkor a vád és a védelem képviselői megtartják záró nyilatkozatukat, majd szerdán, helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődik a szavazás a Donald Trump ellen megfogalmazott demokrata párti vádak elfogadásáról vagy elutasításáról. Elemzők szerint szinte bizonyosra vehető, hogy az amerikai elnök ellen felhozott vádakat elutasítják.

Kapcsolódó írásaink