Külföld

Durva házasságtörést követett el az EPP Novák Katalin szerint

Már nem egy centire, hanem kilométerekre vagyunk a Néppárt egyes részeitől. Heteken belül döntést kell hozni arról, hogy közösen kell-e folytatni, vagy külön-külön - jelentette ki Novák Katalin, a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke.

Durva házasságtörést követett el az EPP Novák Katalin szerint
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz külügyekkel is foglalkozó alelnöke
Fotó: MH/Purger Tamás

Novák Katalin az atv.hu-nak adott interjúban elmondta: a február 3-i néppárti gyűlésen nem lesz napirenden a Fidesz tagságára vonatkozó döntés.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, a Fidesz egy centire volt az európai parlamenti döntés után, hogy kilépjen az Európai Néppártból, Novák Katalint azt mondta, ez a távolság nem nőtt azóta sem. A Fidesz alelnöke úgy látja, ez az állapot elméletileg bármeddig fenntartható, csak kérdés, hogy meddig érdemes. „Heteken belül döntést kellene hozni, közösen vagy külön-külön” a Fidesz néppárti tagságáról, véli a politikus.

Novák Katalin elmondta, nem tudnak arról, hogy létezne a „három bölcs” jelentése, a kiszivárgott anyagról pedig az a gyanúja, hogy nem a Néppárt három megbízott doyenje írta, hiszen arról minden bizonnyal tájékoztatták volna a Fideszt is.

„Ami Tusk elnököt és a Twittert illeti, én jobban szeretem, ha a diplomáciának a hagyományos csatornáit is használjuk. Ha 280 karakteres üzenetekben üzengetünk csak egymásnak, nem biztos, hogy az előre viszi az ügyet” - tette hozzá annak kapcsán, hogy Donald Tusk a közösségi médiában számolt be a találkozóról.

„A Néppárt a Fidesz megítélésében sem egységes. Egy olyan partnerrel, aki maga sem tudja, hogy mit akar, nehéz zöldágra vergődni. Vannak részei a Néppártnak, melyektől már nem egy centire vagyunk, hanem kilométerekre. Másokkal baráti közelségben. Vannak olyan pártok, melyek az eredeti irányhoz képest már jócskán balra tolódtak, csoda, hogy még az EPP-be sorolják magukat és nem a liberálisok közé. Több pártvezetővel tárgyaltam az utóbbi hetekben, hónapokban, minden esetben a kölcsönös megértés szándékával zajlottak a megbeszélések” - szögezte le Novák Katalin, akinek az az érzése, hogy „árnyékbokszolásról” van már szó a Fidesz EPP-tagságát illetően: „Sokszor tapasztalom, hogy a beszélgetőpartnerem sem tudja, hogy mi is a problémájuk velünk, van-e egyáltalán problémájuk, a konkrétumoknál már elakadnak, kevés, pontatlan és elavult információból dolgoznak. Leginkább a nemzetközi, elsősorban német liberális média szalagcímeit idézgetik” - mutatott rá.

„Ha nem a Néppártban folytatjuk a munkánkat, hanem a Néppárton kívül, akkor olyan szövetségeseink lesznek, akik erős, biztonságos, gyarapodó Európát akarnak. Kritikusak Brüsszellel – ahogy mi is azok vagyunk. Elutasítjuk a brüsszeli intézményrendszer nemzetállami jogokat nyirbáló terjeszkedését. De nem vagyunk Európa-ellenesek” - szögezte le a Fidesz alelnöke.

Novák szerint a közös cél az lenne, hogy a Néppárt európai szinten is visszanyerje választói bizalmát. „Azt sokan látják a Néppártban – és aggasztja is őket -, hogy az EPP gyengébb lenne a Fidesz nélkül, veszíteni fog akkor, ha a Fideszt elveszíti” - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az európai parlamenti 7-es cikkelyről szóló szavazáson a néppártiak kétharmada a magyar kormánypárt ellen szavazott, Novák Katalin azt válaszolta: a Magyarország elleni szavazás jogalapja erősen megkérdőjelezhető, az eljárás pedig álságos taktikán alapult, az eredményét ezzel együtt összességében kiábrándítónak tartja.

„Közel egy évvel ezelőtt úgy fogalmaztam, hogy szétköltöztünk, de még nem váltunk el. Azóta sem váltunk el, de ideje eldöntenünk, össze tudunk-e költözni ismét, meg tudjuk-e találni azt, ami összeköt bennünket vagy túlságosan eltávolodtunk már egymástól. Láttam már olyan megromlott házasságot, amelyből nagyon sok munkával jobb kapcsolat lett, mint valaha, no meg olyanokat is, amikor együtt maradtak ugyan, de pokollá tették egymás és a környezetük életét. Van, aki azt gondolja, hogy egy megcsalás után már nem lehet visszaépíteni a bizalmat, de van, akinek ezzel ellentétes a tapasztalata” - mondta Novák, aki szerint „politikai értelemben a Sargentini-jelentés elfogadása bizony egy durva házasságtörés volt”.

Kapcsolódó írásaink