Külföld

A bevándorlás megállítása kovácsolta össze a dánokat

A Migrációkutató Intézet elemzéséből kiderül hogyan alakult át a dán politika az elmúlt években, és milyen hatással volt a dán társadalomra és a politikai pártokra az elmúlt évek egyedülálló migrációs nyomása. 

A bevándorlás megállítása kovácsolta össze a dánokat
Dánia zászlaja
Fotó: AFP/Michal Fludra / NurPhoto

„Dánia Svédországgal és Norvégiával együtt azon észak-európai államok csoportjába tartozott, ahol a II. világháborút követően jelentkező munkaerő-hiányt a nyugati világon kívüli területekről történő bevándorlással kívánták orvosolni. A vendégmunkások a konjunktúra elmúlásával azonban nem tértek haza és az országban maradtak, sőt családjaik is követték őket. A különféle fegyveres konfliktusok elől menekülők tovább duzzasztották az idegen nyelvű és kultúrájú lakosok számát” - írja elemzésében a Migrációkutató Intézet. 

A jelenségre válaszul megerősödött a bevándorlás-ellenes Dán Néppárt, mely eredményesen érvényesítette elképzeléseit a jobboldali-liberális kormányok külső támogatójaként és vált szélsőségesből mainstream erővé.

Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak.

Ez a politikai paradigmaváltás vezetett el ahhoz az Európai Unióban egyedülálló új paradigmához, hogy a Dániába érkezett menekültek végleges letelepedése és integrációja helyett az állam célja ideiglenes letelepedésük és hazájukba való visszatérésük legyen.

 A Migrációkutató Intézet teljes elemzését ITT olvashatják. 

Kapcsolódó írásaink