Külföld

Elhalaszthatja az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról szóló döntést

Bloomberg néppárti forrásokra hivatkozó cikke szerint elhalaszthatja az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról szóló döntést. A halasztás elsődleges oka az lehet, hogy a Herman van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering, a „három bölcs" nem tud egyezségre jutni a Fidesz sorsáról szóló jelentés tartalmával kapcsolatban. A beszámoló alapján a késlekedés előidézője az is, hogy az EPP tagjait mélyen megosztja a kérdés.

Elhalaszthatja az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról szóló döntést
Donald Tusk (b2) a három bölcs, Wolfgang Schüssel (b1), Herman Van Rompuy (j2) és Hans-Gert Pöttering (j1) társaságában
Fotó: Twitter

Az eredetileg tervezett február 3-i brüsszeli közgyűlés helyett akár áprilisra is halaszthatják a döntést - derül ki a cikkből.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy a pletykák szerint a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt és az Európai Parlament volt elnökét, Antonio Tajanit is tagjai között tudó Forza Italia is elhagyhatja a Néppártot, ha a Fidesz távozik onnan - írja az Index.

Az Európai Néppárt elnöke, Dolnald Tusk hamarosan találkozik Orbán Viktorral, és a februári választmányon bemutatja saját értékelését. Azt, hogy elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről – ezt maga az elnök jelentette be Twitter-oldalán. A politikus, valamint a három bölcs személyesen is találkozott Brüsszelben. Tusk azt ígérte, hogy hamarosan tárgyal az érintett pártok vezetőivel, így Orbán Viktorral is, ezután értékeli a jelentést, amit a február 3-án kezdődő néppárti választmányon mutat be.

Objektum doboz

Még reménykedünk, hogy lehet fordítani az Európai Néppárt hajóján, s addig maradunk, amíg erre a legkisebb esély is mutatkozik – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunknak. A Fidesz és a KDNP határozott meggyőződése, hogy jobboldali, kereszténydemokrata fordulat kell, s ha ez nem következik be, az EPP hamarosan egy lesz a sok balliberális formáció közül. „Ezt nem szeretnénk. Azt gondoljuk, a fordulat lenne a garancia a kitűzött célok elérésére. Ezek a keresztény kultúra megvédése, a bevándorlás megállítása, illetve az erős nemzetállamokra épülő Európa, s nem egy új birodalom, az európai egyesült államok létrehozása. Vissza kell térni az együttműködés és a szabad mozgástér egyensúlyából fakadó, sikeres európai időszakhoz. Az unió legkudarcosabb öt évén vagyunk túl, mindenképp változtatni kell - nyilatkozta.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég azt árulta el, egy centiméterre volt attól a Fidesz, hogy kilépjen az Európai Néppártból, mert a pártcsalád többsége „elárult bennünket”, miután az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén - néppárti szavazatokkal is - elfogadák a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Azt mondta: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor „nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani”, és „lesznek hozzá szövetségeseink”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom