Külföld

„Az Európai Parlamenti szavazás súlyos érv lesz, hogy új szövetségeseket keressen a Fidesz”

Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk - nyilatkozta az atv.hu-nak Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, arra utalva, hogy az EPP-frakció nagy része is megszavazta a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő elmarasztaló állásfoglalási indítványt. 

„Az Európai Parlamenti szavazás súlyos érv lesz, hogy új szövetségeseket keressen a Fidesz”
Novák Katalin, a Fidesz alelnöke keményen fogalmazott az EP szavazásával kapcsolatban
Fotó: MH

„Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér, fontosabb a rájuk nehezedő liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és az igazság” - magyarázta Novák Katalin, aki jelenleg Washington tárgyal.

A politikus ugyanakkor megköszönte azoknak a szövetségeseiknek a támogatást, akik „bátran kiálltak a jog és az igazságosság mellett”. Külön kiemelte François-Xavier Bellamyt, a francia republikánusok frakcióvezetőjét, aki határozottan fel is szólalt a magyarok mellett az Európai Parlament vitájában, és Antonio Tajanit, az EPP egyik alelnökét.

Novák Katalin hozzátette, hogy a döntés hatással lehet a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatos kérdésére is.

„Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk” - mondta a Fidesz alelnöke.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát. A parlament szerdán vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről.

A szerdai vitát követő mai szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában az EP Magyarország esetében elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom