Külföld

Újabb karikatúraversenyt hirdetett Wilders - majd ismét lemondta

Ismét meghirdette, majd órákkal később újra lemondta a Mohamed-karikatúraversenyt Geert Wilders bevándorlás- és iszlámellenes holland parlamenti képviselő.

Újabb karikatúraversenyt hirdetett Wilders - majd ismét lemondta
Geert Wilders
Fotó: AFP

Wilder szombat este jelentette be a Twitteren, hogy ismét meghirdeti a karikatúraversenyt, majd vasárnap délelőtt közölte, hogy újra lemondja a vetélkedőt. Megjegyezte azonban, hogy a verseny meghirdetését övező nemzetközi figyelem lehetővé tette számára, hogy felhívja a figyelmet a szólásszabadság fontosságára.

„A missziót teljesítettem. Vége a versenynek” - közölte Wilders.

A holland képviselő tavaly augusztusban is törölte az általa meghirdetett versenyt, miután a rendőrség őrizetbe vett egy pakisztáni férfit, aki felháborodásában meg akarta őt ölni. A férfit tíz év börtönbüntetésre ítélték Hollandiában. A verseny meghirdetése miatt hatalmas demonstrációk kezdődtek Pakisztánban, és Wilder a lemondást azzal indokolta, hogy túl nagy a veszélye annak, hogy ártatlan emberek ellen fordul az erőszak.

Mohamed próféta bármilyen ábrázolása az iszlám hit szerint bálványimádás, gúnyrajzot készíteni róla pedig végképp gyalázatos. A holland kormány tiszteletlennek és provokatívnak minősítette a tavalyi karikatúraversenyt, ezzel együtt azonban elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket is, és kiállt a politikus szólásszabadsághoz való joga mellett.

Wilderst folyamatosan halálos fenyegetések érik, amiért nyíltan iszlámellenes. 2004 óta állandó rendőri védelmet kap. Ugyanakkor három éve egy holland bíróság bűnösnek mondta ki gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

Kapcsolódó írásaink