Külföld

Trump követeli a szenátusi tárgyalás azonnali megtartását

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében rendezett szenátusi tárgyalás „azonnali” megtartását sürgette Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren és újságíróknak adott nyilatkozataiban is.

Trump követeli a szenátusi tárgyalás azonnali megtartását
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Miután a demokrata többségű képviselőház szerdán megszavazta az elnök elleni impeachment-eljárást, csütörtökön kétségessé vált az ezt követő szenátusi tárgyalás időpontja.

Donald Trump először a Twitteren reagált: „szóval, miután a demokraták nem nyújtottak nekem tisztességes eljárást a (képviselő)házban, nem voltak ügyvédek, tanúk, semmi sem volt, most meg meg akarják mondani a szenátusnak, hogyan rendezze meg a tárgyalást” - írta. Majd leszögezte: „valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel szolgálni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok!”.

Donald Trump újabb Twitter-bejegyzésben közölte: „Pelosi érzi, hogy a hamis impeachment-kacsája olyan szánalmas, hogy fél ezt előterjeszteni a szenátusnak, amely kitűzheti a dátumot és ezt az egész csalást megszüntetheti!”.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanis már a szerdai voksolás után jelezte, hogy nem tudja, mikor küldi át a szenátushoz az elnök ellen megfogalmazott és megszavazott vádpontokat. Ez ugyanis a feltétele a szenátusi eljárás megkezdésének. A házelnök csütörtök reggel sajtóértekezleten, majd délután újságíróknak nyilatkozva leszögezte: először megvárja, hogy a republikánus többségű szenátus milyen napirendet tervez a tárgyaláshoz.

Pelosi döntését a republikánusok úgy értelmezték, hogy a házelnök nyomást akar gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy a tárgyalásra az ő javaslatuknak megfelelően hívják be tanúként a Fehér Ház és a kormányzat azon tisztségviselőit, akik nem voltak hajlandóak részt venni a képviselőházi meghallgatásokon.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője csütörtökön zárt ajtók mögötti megbeszélést folytatott Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével a várható szenátusi tárgyalás menetrendjéről, de a találkozó után mindketten azt nyilatkozták, hogy semmiben sem jutottak dűlőre, és majd az új esztendőben folytatják az egyeztetést.

Trumpot támadták a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok

Hét amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns támadta csaknem egyöntetűen Donald Trumpot az országos televíziós vitán, amelyet csütörtök este Los Angelesben rendeztek.

Ez volt a demokrata elnökjelöltségre pályázók hatodik országos vitája. Az amerikai közszolgálati televízió (PBS) és a Politico című lap szervezésében tartott kétórás verbális összecsapásban Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusettsi, Amy Klobuchar minnesotai szenátorok, valamint Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer milliárdos befektető vettek részt.     A vitában valamennyien egyetértettek Donald Trump elnök megítélésében.     

„Vissza kell állítanunk az elnöki poszt tisztességét” - jelentette ki Joe Biden volt alelnök. Biden kifejtette: fő feladatának azt tartja, hogy elmagyarázza a választóknak, szerinte miért nem érdemli meg Donald Trump, hogy újabb négy évig az Egyesült Államok elnöke legyen.

Bernie Sanders vermonti szenátor - mint a korábbi vitákon - ezúttal is azt hangoztatta, hogy szerinte Donald Trump „beteges hazudozó”, aki „a modernkori amerikai történelem legkorruptabb kormányát vezeti”. Elizabeth Warren massachusettsi szenátor szintén azt állította, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat „a közelmúlt történelmének legkorruptabbja”, amely - mint fogalmazott - „adócsökkentésekkel és nagyköveti kinevezésekkel fizeti ki a hozzá lojális embereket”.

„Az elnök nem király” - állapította meg Amy Klobuchar minnesotai szenátor.

Pete Buttigieg polgármester pedig azt fejtegette: nem az a fontos, hogy mi történik majd az elnök elleni impeachment-eljárás szenátusi tárgyalásán. Mint fogalmazott: „rajtunk múlik”, Donald Trump legyőzése a 2020 novemberében megrendezendő elnökválasztáson.

Egyedül a New York-i születésű, de ázsiai gyökerű Andrew Yang üzletember hangoztatott eltérő véleményt. „Abba kellene már hagyni, hogy rögeszmésen ezzel az impeachmenttel foglalkozzunk” - hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

Indul az eljárás Trump ellen

ĀA képviselőház megszavazta az elnök elmozdítását célzó impeachmentet, de a folyamat valószínűleg megakad a szenátuson – nyilatkozta lapunknak Varga Gergely szakértő