Külföld

Szijjártó Péter: Magyarország az új autóipari korszak európai zászlóshajója lett

Négy dél-koreai vállalat összesen hetvenmilliárd forintot ruház be Magyarországon, és ezzel 300 új munkahelyet teremt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szöulban, miután tárgyalt Kang Kjung Vha dél-koreai kollégájával.

Szijjártó Péter: Magyarország az új autóipari korszak európai zászlóshajója lett
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) a Hanon Systems képviselőivel tárgyal Szöulban
Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

Szijjártó Péter szerint az újabb magyarországi beruházásokról csütörtökön kötöttek megállapodást a négy dél-koreai vállalattal.

A legmodernebb technológiákat felvonultató elektromos autóipari és egészségipari beruházások révén idén 900 milliárd forintra nő Magyarországon a dél-koreai beruházások értéke, amire a magyar gazdaságtörténetben még nem volt példa. Ezzel a Koreai Köztársaságból érkezik a legtöbb külföldi beruházás Magyarországra az idén - mondta a miniszter, aki a nap folyamán tucatnyi nagy dél-koreai vállalat képviselőivel is tárgyal.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság az autóiparra épül, hiszen az ipari kibocsátása 30 százaléka jön ebből az ágazatból.

Ezért Magyarország számára döntő fontosságú az, hogy a világ autóiparának új korszakában, az elektromobilitás korszakában is magához tudja vonzani azokat a beruházásokat, amelyek a legmodernebb technológiával rendelkeznek, és nagy számban teremtenek magas hozzáadott értékű, kutatásra és fejlesztésre épülő munkahelyeket. Az elektromos meghajtásra épülő autóipar vezetője egyértelműen Dél-Korea, az ottani vállalatok a világpiac vezetői az elektromos akkumulátorok gyártásában - közölte.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban sikerült több olyan nagy volumenű megállapodást is kötni, amelynek nyomán a világ legsikeresebb vállalatai Magyarországra vittek óriási beruházásokat az elektromos autógyártás területén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) a Hanon Systems képviselőivel tárgyal Szöulban
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) a Hanon Systems képviselőivel tárgyal Szöulban
Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

Ennek köszönhetően Magyarországon épül a világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyára és beszállítói hátországa. Ennek nyomán a magyar gazdaságtörténetben először a koreai vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget idén, Magyarországra Dél-Koreából érkezik a legtöbb beruházás - tette hozzá.     

Magyarország ezáltal egyértelműen az új autóipari korszak európai zászlóshajója lett, hiszen ott állítják majd elő az Európában piacra kerülő elektromos akkumulátorok jelentős részét, és ez a betelepülő beszállítói iparral együtt sok ezer új, magas hozzáadott értékű munkahelyet jelent - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország és a Koreai Köztársaság együttműködése tehát fantasztikus gazdasági sikertörténet, amely nagy mértékben járul hozzá a magyar gazdaság modernizálásához, és ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenziót tud váltani, és magas növekedési pályája hosszú távon is fenntartható lesz - közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a koreai autóipari beruházásoknak köszönhetően - ellentétben az európai és globális trendekkel - idén 14 százalékkal nőtt a magyar autóipar teljesítménye, amely egész Európában és globális összevetésben is egyedülálló.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom