Külföld

Folytatódik a politikai boszorkányüldözés Trump ellen

Hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt - jelentette be kedden Jerry Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Adam Schiff, a hírszerzési bizottság vezetője. Trump a vádpontok kihirdetése után boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást.

Folytatódik a politikai boszorkányüldözés Trump ellen
Trump szerint politikai boszorkányüldözés folyik ellene
Fotó: AFP/Getty Images/NBAE/Chip Som

Nadler kijelentette: Donald Trump veszélybe sodorja a demokráciát és a nemzetbiztonságot. Majd Adam Schiff részletezte a két vádpontot.

A bejelentést a törvényhozók a képviselőházban tették meg, Nancy Pelosi házelnök jelenlétében. Nadler kijelentette: Trump a törvények felett állónak tekinti magát, de senki, még az elnök sem áll a törvények felett. Leszögezte, hogy a tét a következő választások tisztasága, és - mint fogalmazott - „ezért kell most cselekednünk” - írja összefoglalójában az MTI.

Adam Schiff szerint Trump „nem hagyot számunkra választási lehetőséget”. Hozzáfűzte: ha a demokrata törvényhozók nem tesznek semmit, akkor az elnök cinkosává válnak.

A hatalommal való visszaélés vádpontja arra vonatkozik: a feltételezések szerint Donald Trump nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy indítson vizsgálatot politikai riválisa, Joe Biden, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa és volt alelnök ellen korrupció gyanújával az ukrajnai üzleti ügyei miatt.

A kongresszus akadályozására vonatkozó vádpont azért teszi felelőssé az elnököt, mert megakadályozta egyes munkatársai részvételét az impeachment-eljárás előtti vizsgálatokban.

A két vádpontot a törvényhozók 17 tanú több mint száz óráig tartó meghallgatása után fogalmazták meg. Az igazságügyi bizottság várhatóan még a héten szavaz a vádakról, majd a döntést a ház egésze elé terjesztve, a képviselőház voksol az elnök alkotmányos úton történő felelősségre vonásának, azaz felmentési eljárásának a megindításáról.

Pelosi a bejelentés előtt közölte: Trump „megpróbálta korrumpálni a soron következő választásokat” és az elnök „továbbra is veszélyt jelent nemzetbiztonságunkra”.

Donald Trump szintén a bejelentés előtt a Twitteren azt írta, „semmi rosszat” nem tett, a két vádpont kihirdetése után pedig „boszorkányüldözésről” írt.

A vádiratról csütörtökön fognak vitázni az igazságügyi bizottságban, a demokrata többségű testület pedig minden valószínűség szerint el is fogadja majd azt. Ezután a teljes képviselőház voksolni a vádiratról, az elfogadásához a képviselők több mint felének szavazata szükséges, de várhatóan ennek sem lesz akadálya, mivel a képviselőházban is többségben vannak a Trump politikai ellenfeleinek számító demokraták.

Ezt követően a szenátus előtt folytatódik az impeachment-eljárás a tárgyalási résszel, itt a szenátoroknak kétharmados többséggel kell döntést hozniuk az elnök bűnösségéről, és arról, hogy eltávolítsák-e hivatalából. Szakértők szerint erre nincs esély, mivel a szenátus a képviselőházzal ellentétben republikánus többségű, a republikánus képviselők pedig ki fognak állni a republikánus elnök mellett.

A demokraták azért indították meg az eljárás részét képező meghallgatásokat, mert úgy vélik, hogy Donald Trump és ukrán partnere, Volodimir Zelenszkij júliusban folytatott telefonbeszélgetésében az amerikai elnök saját választási céljai érdekében szorgalmazta korrupcióellenes vizsgálat megindítását A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump  júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki: érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják: az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést.

Kapcsolódó írásaink