Külföld

A balkáni bővítés felgyorsítását kérik Brüsszeltől a visegrádi négyek

A visegrádi négyek (V4) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A balkáni bővítés felgyorsítását kérik Brüsszeltől a visegrádi négyek
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3), valamint Tomás Petrícek cseh (b), Jacek Czaputovicz lengyel (b2) és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter (j) a visegrádi négyek (V4) külügyminiszteri találkozóján a cseh külügyminisztériumban Prágában
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte: „A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat gyakorlatilag szinte teljes mértékű leállítása volt. Ezért azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében.” Aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.

„Megállapodtunk abban, hogy a V4-ek támogatni fogják a magyar bővítési biztos törekvését a bővítési folyamat felgyorsítására” - tette hozzá Szijjártó Péter. Azt gondoljuk - fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája. „Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak” - szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő. Mint megjegyezte, a finnek nem valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.

Az MTI kérdésére - miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival - Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű: „Nem vagyunk hajlandók egyetlen illegális bevándorlót sem befogadni Közép-Európába. Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is” - mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette, hogy a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.

„Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni” - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.

Tomás Petrícek a sajtótájékoztatón közölte: a V4-ek külügyminiszterei vasárnap Brüsszelben találkoznak a Benelux országok külügyminisztereivel, hétfőn pedig közös megbeszélést folytatnak Josep Borrellel, az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. "Célunk az Európai Unió összetartásának megerősítése, a közös hang keresése" - húzta alá a cseh külügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink