Külföld

„Meg kell büntetni az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosokat”

Nem az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosok visszafogadásáról, hanem a megbüntetésükről kell beszélni - foglalta össze Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának vitáján elhangzó felszólalását az MTI-nek kedden.

„Meg kell büntetni az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosokat”
A segítséget oda kell vinni, ahol baj van – szögezte le a magyar külügyminiszter
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

 A tárcavezető kiemelte: a világ eddigi legveszélyesebb terrorszervezetének, az Iszlám Államnak a legyőzésével újabb biztonsági kihívások állnak a világ és Európa előtt, ami alapvetően abból adódik, hogy az Iszlám Államhoz több tízezer úgynevezett külföldi harcos csatlakozott az elmúlt években. Sajnos közülük több mint ötezren európai uniós országok állampolgárai - tette hozzá.

Közölte: „meg vagyunk döbbenve az egyes nemzetközi szervezetek azon törekvései láttán”, hogy ezeket az idegen harcosokat az európai társadalmakba vissza kellene fogadni. Ezzel szemben ezeket az idegen harcosokat meg kell büntetni és a bűncselekmények elkövetésének helyszínén be kell börtönözni - vélekedett.

Szijjártó Péter kifejtette: ezek az emberek terrorszervezethez csatlakoztak, amelynek keretében több millió ember életét keserítették meg, gyilkosságokban vettek részt és szélsőséges ideológiákat terjesztettek. „Ezeknek az embereknek nem a visszafogadásáról kellene beszélni” - jelentette ki. Úgy vélte, az Iszlám Állam megpróbálja visszajuttatni ezeket a külföldi harcosokat Európába, „ami nagyon komoly biztonsági fenyegetés a számunkra”. A nyugat-balkáni migrációs nyomás növekedésével számítanunk kell arra, hogy ebben a tömegben fel-fel fognak bukkanni azok a külföldi harcosok, akik korábban a terrorszervezethez csatlakoztak, most pedig Európába akarnak visszatérni „ki tudja, milyen szándékkal” - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: ezt meg kell akadályozni, ezért az európai külső határokat meg kell erősíteni. Magyarország természetesen a jövőben is megvédi déli határát, hogy elkerüljük a korábbi külföldi harcosok visszatérését Európába - mondta.

A külügyminiszter hozzátette: a nemzetközi szervezetek hozzáállása megdöbbentő, érthetetlen, „miért kell terrorszervezethez csatlakozó bűnözők mentegetéséről beszélni ahelyett, hogy a szigorú megbüntetésükről beszélnénk”.

A konfliktusok megoldásához őszinteségre és egymás iránti tiszteletre van szükség

A konfliktusok megoldásához arra van szükség, hogy az őszinteség és az egymás iránti tisztelet visszatérjen a nemzetközi párbeszédbe - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, ahol az ENSZ leszerelésért, a demobilizációért és a reintegrációért felelős, ügynökségek közötti munkacsoportjának rendezvényén vett részt.

A radikálisan változó világban elszaporodott konfliktusok rendezésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a „túl sok politikai korrektség és álszentség van a levegőben”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a legfőbb globális kihívásokat őszintén kell megvitatni egymás sarokba szorítása, szidalmazása és megbélyegzése nélkül, gátat szabva a hamis hírek terjesztésének.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy különösen a megbélyegzés és a hamis hírek terjesztése okozhat könnyen konfliktusokat, és kelthet feszültséget, ami káros és veszélyes helyzetekhez vezethet.

Mint mondta, fontos előfeltétele a megbékélési folyamatoknak, hogy elismerjék az országok és nemzetek identitásukhoz, történelmi és kulturális, valamint vallási hagyományaik megőrzéséhez fűződő egyetemes jogait. Amennyiben azonban megkérdőjelezik ezeket, a megbékélés folyamata lehetetlenné válhat - figyelmeztetett.

A megbékélési folyamatokat ugyanakkor elősegíti, ha alapvető emberi jogként világszerte elismerik az emberek biztonságos és biztos megélhetéséhez való jogát saját hazájukban. Ezért arra kell összpontosítani a nemzetközi erőfeszítéseket, hogy az embereket segítsük hazatérésükben megteremtve az ehhez szükséges körülményeket számukra - mutatott rá.

Magyarország különös hangsúlyt fektet az üldözött keresztény közösségek megsegítésére, hogy ezek ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására és hazájukban békés körülmények között élhessenek - jelentette ki. 

Szót ejtett arról is, hogy Magyarország a világ minden tájékáról fogad diákokat, akik a magyar kormány teljes körű támogatását élvezik. Ennek célja - mint mondta - , hogy az eltérő kulturális, illetve vallási hátérrel rendelkező külföldi diákok egymással találkozhassanak, kölcsönös tisztelet alakuljon ki egymás iránt. 

Hozzátette: ebben a szemeszterben 7440 külföldi diák tanul Magyarországon, jövőre pedig ez a szám 9500-ra fog emelkedni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom