Külföld

Ferenc pápa új gazdasági vezetőt nevezett ki a Vatikán élére

Ferenc pápa új gazdasági vezetőt nevezett ki a Vatikán élére egy 60 éves spanyol jezsuita atya, Juan Antonio Guerrero személyében csütörtökön.

Ferenc pápa új gazdasági vezetőt nevezett ki a Vatikán élére
Ferenc pápa új gazdasági vezetőt nevezett ki a Vatikán élére
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Guerrero a pedofilbotrányairól elhíresült George Pell ausztrál bíborost követi a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának tisztségében január 1-jétől. Ez a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása, amely 2017-ben üresedett meg.

A gazdasági titkárságot Ferenc pápa hozta létre 2014-ben. Feladata, hogy felügyelje a pénzügyi reformok átültetését a gyakorlatba, illetve összehangolja a Vatikán gazdasági és adminisztratív ügyeit.

„Remélem, hogy hozzájárulhatok a Szentszék gazdasági transzparenciájához, és segíthetek hatékonyan felhasználni az egyház fontos igehirdető küldetéséhez rendelkezésre álló javakat és erőforrásokat” - mondta Guerrero.

Ferenc pápa döntésére egy nappal azután került sor, hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság szerdán elfogadta Pell fellebbezését. A bíboros hatéves börtönbüntetését tölti, mert 2018 decemberében bűnösnek mondták ki öt ízben elkövetett szexuális visszaélés miatt, amelyeket a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két 13 éves tagjával szemben a kilencvenes években követett el. Ő az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek.

A Vatikán főrevizori tisztsége is üresen áll 2017 óta, miután Libero Milonét állítólagos kémkedés miatt lemondásra kényszerítették. Milone azt állítja, azért távolították el, mert rendbe akarta tenni a Vatikán pénzügyeit.

Szakértők szerint a világ legkisebb állama aggasztó módon kezeli erőforrásait, miközben bevételei egyre csökkennek. A vatikáni igazságszolgáltatás nemrég nyomozást indított az államtitkárság több munkatársa ellen egy kétes londoni ingatlanvásárlás miatt.
 

Kapcsolódó írásaink