Külföld

Berlusconi segítené Salviniék csatlakozását az Európai Néppárthoz

Silvio Berlusconi,  a Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt (EPP) november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja - jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap kedden.

Berlusconi segítené Salviniék csatlakozását az Európai Néppárthoz
Silvio Berlusconi (balra), mellette Matteo Salvini, a Liga vezetője. A Forza Italiát irányító Berlusconinak kulcsszerepe lehet abban, hogy a Ligát a nemzetközi politikai színtéren is elfogadottá tegye
Fotó: AFP/NurPhoto/Jacopo Landi

Az újság szerint Silvio Berlusconi következő „politikai missziójának” azt tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási „akcióját”. A néppárti FI-hez közel álló, a Berlusconi-család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a zágrábi kongresszuson a volt olasz miniszterelnök beszédet tart, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az EPP egyik alelnökének. Másrészt Silvio Berlusconi „irányt szab” arra, miként fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is.

A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de „jobbkeze”, Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.

Az Il Giornale kommentárja szerint a Liga - amely májusban megnyerte az olaszországi európai parlamenti (EP-) választásokat - jelenleg a legnagyobb olasz pártnak számít és ereje fokozatosan növekszik, de Európában a peremre szorulás fenyegeti. A legnagyobb európai frakcióval való kapcsolat a Liga előtt megnyithatja az európai és nemzetközi politika kapuit, „szalonképessé” téve a külföldön szélsőségesnek ítélt olasz jobboldali erőt. Silvio Berlusconi elképzelése szerint a Liga a PPE-n belül a „felelősségteljes szuverenisták” csoportjához tartozhatna.

A FI vezetője a Liga néppárti bevezetésével azt is bizonyítaná saját választóinak, hogy nem a jobbközép párt engedett a Salvini-féle jobboldalnak, ellenkezőleg a mérsékelt FI képes „csiszolni” a Ligát. Az Európai Néppárt számára a Liga megoldást jelenthet az idősödő Silvio Berlusconi vezette és egyre gyengülő (az olaszországi felmérésekben jóval 10 százalék alá süllyedt) FI mandátumainak pótlására.

A Liga az EP-ben jelenleg 29 képviselővel bír az Identitás és Demokrácia nevű pártcsoport tagjaként, amely a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) utódja.

Az újság megjegyezte, hogy Berlusconi nem könnyű feladatot vállal: az EPP-kongresszuson jelen lesz a Matteo Salvini által többször erősen bírált Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Jean-Claude Juncker, valamint az új bizottsági elnök Ursula von der Leyen, akinek megválasztására a Liga nemmel szavazott.

Kapcsolódó írásaink