Külföld

Donald Tusk nem indul a jövő évi lengyelországi elnökválasztáson

Donald Tusk nem indul az államfői tisztségért a jövő évi választáson Lengyelországban - ezt ő maga jelentette be kedden este Brüsszelben.

Donald Tusk nem indul a jövő évi lengyelországi elnökválasztáson
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a kétnapos EU-csúcsot követően tartott sajtótájékoztatóján
Fotó: AFP/Virginie Nguyen Hoang/Hans

„Alapos mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem indulok az elnökválasztáson” - közölte az Európai Tanács jelenlegi elnöke, volt lengyel kormányfő.

„Úgy gondolom, hogy meg tudjuk majd nyerni a választást, azonban olyan jelöltre van szükség, akit nem terhelnek bizonyos népszerűtlen miniszterelnöki döntések” - tette hozzá, szakértők szerint például a nyugdíjkorhatár emelésére utalva.

Tuskot hazai pártja néhány héttel ezelőtt az Európai Néppárt (EPP) új elnökének jelölte. A választásra a jobbközép pártcsalád november 21-22-ei kongresszusán fog sor kerülni.

Donald Tusk 2007 és 2014 között volt Lengyelország kormányfője, akkor elvállalta az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöki posztját, pártja, a Polgári Platform (PO) pedig a következő évben ellenzékbe szorult.

A mostani lengyel elnököt, Andrzej Dudát a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelölte. Friss közvélemény-kutatások szerint Duda támogatottsága jelenleg 44 százalékon áll, míg a legerősebb ellenzéki jelölté, a PO által megnevezett Malgorzata Kidawa-Blonskáé 25 százalékon.

Ahhoz, hogy az elnökválasztás már az első fordulóban eldőljön, valamelyik jelöltnek abszolút többséget kell szereznie, azaz a mostani állás szerint második körre lenne szükség, amelyben így egyetlen ellenzéki jelölt állna szemben Dudával.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom