Külföld

Szijjártó: Eredményes volt a kárpátaljai magyarok melletti kiállás

A NATO-tagállamok és Ukrajna az utolsó utáni pillanatban, a hivatalos határidő lejárta után elfogadták a magyar javaslatot a NATO-Ukrajna közös nyilatkozattal kapcsolatban. Vagyis a kárpátaljai magyarok melletti kiállás meghozta az eredményét - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Szijjártó: Eredményes volt a kárpátaljai magyarok melletti kiállás
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

 „Végül mégis figyelembe vették a javaslatainkat, így a közös nyilatkozat határozottan kiáll a jogfosztott magyar közösség mellett, és felszólítja Ukrajnát a nemzetközi szabályok, valamint a nemzetközi szervezetek előírásainak betartására. Ez újra világossá teszi, hogy Ukrajnának a nemzeti közösségek elvett jogait az oktatás és az élet egyéb területein vissza kell adnia” - írta közleményében Szijjártó Péter.

A 150 ezres kárpátaljai magyar közösség, ahogy eddig is számíthatott, a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására, soha nem fogjuk feláldozni őket világpolitikai játszmák oltárán - tette hozzá.

„Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik Ukrajnával, készen áll az új ukrán vezetéssel a konzultációkra, melyek nyomán remélhetőleg újra fel tudjuk építeni a korábbi jószomszédi kapcsolatainkat. Továbbra is valljuk: új elnök, új remény!” - közölte a miniszter.

Az ukrán elnök újabb csapatszétválasztást jelentett be a NATO-főtitkárral tartott sajtótájékoztatón

November 4-én a Donyeck megyei Petrivszke településnél is megkezdődik a csapatszétválasztás, ha a felek betartják a tűzszünetet - jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott a NATO-Ukrajna bizottság ülése után.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a csapatoknak egymástól egy-egy kilométerre történő hátrébb vonásához hét nap valódi fegyvernyugvásra van szükség a kijelölt térségben. Két napja kezdődött el a csapatszétválasztás a Luhanszk megyei Zolote településnél, júliusban pedig már be is fejeződött a szintén Luhanszk megyei Sztanicja Luhaszkánál.

A zolotei és a petrivszkei csapatszétválasztás megkezdését Moszkva feltételül szabta a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország újabb csúcstalálkozójának.

Zelenszkij kifejezte meggyőződését, hogy ezután sor kerülhet a rég várt normandiai csúcsra, ha valamennyi fél úgy akarja.

A sajtótájékoztatón az elnök kijelentette, hogy Ukrajna kész felgyorsítani felkészülését a NATO-csatlakozásra, és nem veszi le napirendről azt az igényét, hogy az észak-atlanti szervezet aktiválja számára a tagsági cselekvési tervet (MAP). Megerősítette továbbá, hogy a NATO és Ukrajna közötti gyakorlati együttműködés keretén belül dolgoznak az áttérésen egy új formátumra, de erről részleteket nem hozott nyilvánosságra.

A UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a bizottsági ülésen Zelenszkij felvetette, hogy a NATO vegye be Ukrajnát a Kiterjesztett Lehetőségek elnevezésű programjába (Enhance Opportunity Program). Ez a program egyesíti az észak-atlanti szervezet körül a NATO azon legközelebbi partnereit, amelyek más-más nem szövetségesek, de készek a szoros együttműködésre elsősorban műszaki területen, valamint közös műveletekben és hadgyakorlatokban való részvétellel - fűzte hozzá magyarázatul a Jevropejszka Pravda hírportál.  

Stoltenberg a bizottsági ülésen emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij és az új ukrán kormány széles társadalmi támogatást kapott a választásokon nagyszabású reformtörekvései végrehajtásához. "Ukrajna  most jut el oda, hogy megfeleljen az euroatlanti alapelveknek és standardoknak, ami alapján teljesítheti állampolgárai elvárásait. A reformfolyamat rendkívül fontos az ország jövőbeni biztonsága és jóléte szempontjából, valamint segíti az önök törekvéseit a majdani NATO-tagság elnyeréséhez vezető úton" - mondta a főtitkár.

A parlament előtt elmondott beszédében kiemelten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megreformálására, valamint a biztonsági és védelmi szervek feletti fokozottabb parlamenti ellenőrzés megteremtésére szólította fel a törvényhozást.

Kapcsolódó írásaink