Külföld

Peking: Az Európai Parlamentnek nem kellene a terrorizmust ösztönöznie

Az Európai Parlament egy „elítélt bűnözőt” tüntet ki idén a Szaharov-díjjal Ilham Tohti ujgur tudós személyében - közölte Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján.

Peking: Az Európai Parlamentnek nem kellene a terrorizmust ösztönöznie
Ilham Tohti, állítólagos „lázító, felforgató tevékenysége” miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában
Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

Hua szerint problematikus, hogy az Európai Parlament egy Kínában „elítélt bűnözőt” díjaz az emberi jogokért tett szolgálatért járó díjjal. Hozzátette: az Európai Parlamentnek nem kellene a terrorizmust ösztönöznie.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Twitteren csütörtökön közzétett bejegyzésében azzal indokolta Tohti díjazását, hogy a férfi „életét a Kínában élő ujgur kisebbség jogainak megerősítésének szentelte”. Sassoli továbbá a bebörtönzött ujgur tudós azonnali szabadon engedését követelte Pekingtől.

Objektum doboz

Tohtit 2014-ben ítélték szakadár tevékenység miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre, miután aktivistaként azon igyekezett, hogy felhívja a figyelmet a Kína északnyugati részén található Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a kisebbségben élő nemzetiségekkel szemben alkalmazott szigorú hatósági intézkedésekre.

Az Európai Parlament, valamint több nemzetközi jogvédő szervezet szerint a kínai hatóságok az elmúlt két évben több mint 1 millió embert - zömében muszlim vallású ujgurokat és kazahokat - zártak táborokba, ahol politikai átnevelésnek vetették alá őket. Peking tagadja a vádat, és azt állítja, a területen létrehozott központok a kisebbségek szakképzését biztosították, azzal a céllal, hogy az ott lakókat életkörülményeik javításával tántorítsák el a szakadár mozgalmaktól.

Tohtit a múlt hónapban az Európa Tanács a Vaclav Havel Emberi Jogi Díjjal tüntette ki.
 

Kapcsolódó írásaink