Külföld

Ilham Tohti kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját

Ilham Tohti ujgur kisebbségjogi aktivistának ítélte oda csütörtökön az Európai Parlament (EP) a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat.

Ilham Tohti kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját
Ilham Tohti, állítólagos „lázító, felforgató tevékenysége” miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában
Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

Az egyetemi tanár a muszlim vallású kínai ujgur kisebbség jogait kívánta előmozdítani, társalapítója volt egy weboldalnak, amelynek célja az ujgurok és a kínaiak közötti megértés elősegítése. Állítólagos "lázító, felforgató tevékenysége" miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában. Őt az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális frakció, illetve 58 másik képviselő jelölte.

„Ilham Tohti az ujgurok jogainak védelmének szentelte az életét. Annak ellenére, hogy a mérsékeltség és a megbékélés hangját képviselte, életfogytiglanra ítélték egy kirakatperben” - jelentette ki David Sassoli, az EP elnöke.

„Határozottan felszólítjuk a kínai hatóságokat Tohti azonnali szabadon bocsátására és a kisebbségi jogok tiszteletben tartására” - közölte.

Az idén már 32. alkalommal kiosztott kitüntetést a képviselőtestület decemberi plenáris ülésén adják át.

Az utolsó körben a jelöltek között volt még három brazil jogvédő, illetve egy, a női nemi szervek megcsonkítása ellen harcoló kenyai csoport.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Az 50 ezer euróval járó elismerést tavaly Oleh Szencov ukrán filmrendező kapta.

Kapcsolódó írásaink