Külföld

Hollandiában elfogták egy szíriai iszlamista csoport feltételezett volt parancsnokát

Hollandiában elfogták az Ahrár as-Sám nevű szíriai iszlamista lázadócsoport feltételezett volt parancsnokát egy menekültszálláson - közölte a holland ügyészség pénteken.

A 29 éves férfit háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával vették őrizetbe még kedden. A férfi állítólag egy megölt harcos tetemével pózolt egy felvételen, és egy másik holttestet pedig megrugdosott a Hama tartományban 2015 zajlott harcok idején. A holland vádhatóság szerint a gyanúsított annak idején „az Ahrár as-Sám terrorszervezet egyik parancsnoka volt”.

A férfi októberben jelentkezett az egyik hollandiai menekültközpontban, de már korábban is felfigyeltek rá a német hatóságok, amikor 2015-ben rövid ideig ott regisztráltatta magát menedékkérőként. A gyanúsított őrizetét az illetékes holland bíróság pénteken két héttel meghosszabbította.

Az ügyészség szerint a férfit a YouTube videómegosztó oldalon közzétett egyik felvételen is látni lehetett, amint a rivális harcosok haláláról énekelt kutyáknak nevezve őket.

A holland és a nemzetközi jog értelmében is a férfi feltételezett tettei a háborús konfliktusok áldozatainak személyi méltóságához fűződő jogának megsértését testesítik meg. Az 1949-es genfi egyezmények szerint az ilyen bűncselekmények elkövetőit akkor is felelősségre vonhatja Hollandia, ha azokat nem a területén követték el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom