Külföld

Lángokba borult Barcelona, nem csitulnak az indulatok Katalóniában

Péntek éjjel az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásai voltak Barcelonában. Szombaton tárgyalások megkezdésére szólította fel szombaton a spanyol központi kormányzatot Katalónia függetlenségpárti elnöke, Quim Torra, hogy megfékezzék az erőszakos cselekményeket, amelyet az váltott ki, hogy a héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki a katalán szakadárok vezetőire a 2017-es, alkotmányellenes népszavazás és elszakadási kísérlet miatt.

Lángokba borult Barcelona, nem csitulnak az indulatok Katalóniában
Maszkot viselő fiatalok lángoló szemetes konténerekkel barikádoztak el több utat és kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket
Fotó: AFP/Pau Barrena

Maszkot viselő fiatalok pénteken éjjel lángoló szemetes konténerekkel barikádoztak el több utat és kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket, amelyek könnygáz- és füstgránátokkal válaszoltak.

Az Arran nevű radikális katalán ifjúsági szervezet további tiltakozásokra szólított fel szombaton is a „rendőri erőszak” ellen és a „politikai foglyok” szabadon bocsátása érdekében. A katalán szakadárok ugyanis politikai fogolynak tekintik azokat a szeparatista vezetőket, akiket az ország egységének megbontására tett kísérleteik miatt bebörtönöztek a spanyol hatóságok.

A rendőrség az újabb tüntetésekkel kapcsolatban ismét az erőszak kiújulásának veszélyére figyelmeztetett, s arra kérte az üzleteket Barcelona belvárosában, hogy a tüntetések idejére zárjanak be.

Torra leszögezte, hogy az erőszakos tiltakozások nem tükrözik a katalán függetlenségi mozgalom hagyományosan békés természetét. „Felszólítjuk a spanyol kormány ügyvezető miniszterelnökét, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Mi eddig sem folyamodtunk soha erőszakhoz, és ez után sem fogunk” - szögezte le Quim Torra.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy Torrának először egyértelműen el kell ítélnie az erőszakot, amit szerinte eddig a katalán vezetés elmulasztott. „A spanyol kormány megismétli, hogy Katalóniának nem függetlenségi problémája van, amely nem fog bekövetkezni, mert egyrészt alkotmányellenes, másrészt a többség nem is támogatja, hanem az együttéléssel van problémája” - hangoztatta Sánchez.

A hétfő óta tartó zavargásokban már mintegy 300 embert vettek őrizetbe. A spanyol belügyminiszter egyértelműen a katalán szakadárokat tette felelősség az erőszakért, és közölte, hogy a biztonsági erők meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a rendbontókkal szemben. „Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet. Súlyos és szervezett erőszakkal van dolgunk, de hangsúlyozom, hogy nem maradunk alul” - szögezte le Fernando Grande-Marlaska.

A tüntetéshullám azután kezdődött a katalán városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Kapcsolódó írásaink