Külföld

A kopt örökség nélkül nem lenne keresztény Európa

II. Tawadrosz kopt ortodox pápa brüsszeli látogatása során négyszemközti találkozón fogadta Hölvényi Görgy EP-képviselőt (Fidesz-KDNP), a néppárti frakció vallásközi párbeszédért felellős társelnökét. A politikus szerint keresztény kulturális gyökereink szempontjából kiemelten fontos, hogy az európai döntéshozók és a közvélemény megértse a kopt egyház történetét és jelenlegi helyzetét . olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

A kopt örökség nélkül nem lenne keresztény Európa
Hölvényi György
Fotó: MH

A kiváló magyar-egyiptomi kapcsolatok mellett Tawadrosz pápa és Hölvényi György egyetértettek, hogy további aktív együttműködésre van szükség országaik között akadémiai, gazdasági valamint kulturális területen. A kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta, hogy Európa spirituális megújulásának elengedhetetlen eleme, hogy Európa megismerje a kopt egyház élő szellemi örökségét.

Hölvényi György emlékeztetett, hogy bár sikerült az európai intézményekben is áttörni a szükséget szenvedő keresztényekkel szembeni közöny falát, II. Tawadrosz pápa európai parlamenti látogatása kiemelt jelentőségű ebben a folyamatban.

A kopt egyházfő és a néppárti politikus egyetértettek abban, hogy Egyiptom felekezetei, mint például a keresztények az egyiptomi kultúra integráns részét képezik, közösségeiket tiszteletben kell tartani. „Egyiptomnak szüksége van a kopt egyházra, a koptoknak szüksége van egy stabil Egyiptomra„ - hívta fel a figyelmet a találkozót követően Hölvényi György.

Kapcsolódó írásaink