Külföld

Újabb humanitárius katasztrófával fenyeget a török offenzíva

A szíriai hadsereg bevonult hétfőn Tabkába és Rakkába, valamint több környező faluba a szíriai kurdok és Damaszkusz megállapodásának megfelelően - jelentette a szíriai állami média.

Újabb humanitárius katasztrófával fenyeget a török offenzíva
Romos épületek Rakka városában, Szíria északi részén
Fotó: AFP / FADEL SENNA

A szíriai kurdok és a damaszkuszi kormány vasárnap állapodott meg arról, hogy a hadsereg alakulatokat küld a török határ menti térségbe, hogy segítsen a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában. A megállapodás is úgy szólt, hogy a csapatvezénylés már hétfőn megkezdődik.

A tárgyalások az SDF és a szíriai kormány között egy szíriai orosz támaszponton kezdődtek el, orosz védnökséggel.

A kurdok 2017-ben hetekig harcoltak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen, hogy visszafoglalják Tabkát, ahol egy légitámaszpont is van, illetve a közeli víztározót.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat értesülése szerint a szíriai hadsereg Aín-Issza településre is bevonult.

Asselborn: Egyetlen uniós ország sem szállít fegyvert Törökországnak

„Néha az Európai Unióban is történnek csodák” - kommentálta a megállapodást a luxemburgi diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az „embargó” jogi részleteit még ki kell dolgozni, de a politikai döntés megszületett.

Asselborn arról is beszámolt, hogy az EU tagállamai egyként ítélik el Törökország északkelet-szíriai bevonulását, amelyet inváziónak tekintenek, és amelyet a nemzetközi jog alapján semmi sem indokol.

Asselborn reggeli nyilatkozatában a török offenzívát bűncselekménynek nevezte, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a szíriai beavatkozás más NATO-országokat is háborúba sodorhat, ha Szíria, vagy szövetségesei ellenoffenzívát indítanak Törökországgal szemben, és Ankara ez esetben kéri a katonai szövetség alapító szerződésének kollektív védelmet lefektető 5. cikke alkalmazását.

Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren azt írta, hogy a külügyminiszterek megállapodásra jutottak az északkelet-szíriai kérdéssel kapcsolatos zárónyilatkozat szövegéről, és az EU teljesen egységes. A dokumentumot egyelőre nem tették közzé, így részletei még nem ismertek.

Erdogan: Ankara szíriai arab szövetségesei betörhetnek az északnyugat-szíriai Manbídzs térségébe is

A török államfő az isztambuli Atatürk repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Azerbajdzsánba indult hivatalos látogatásra.

Erdogan kifejtette: Törökország és az Egyesült Államok annak idején arról állapodott meg, hogy az YPG - amelyet Ankara terrorszervezetnek, Washington ugyanakkor szövetségesének tekint - 90 napon belül elhagyja Manbídzs térségét. Rámutatott: több mint egy év eltelt, de a kurd milícia még mindig nem vonult ki onnan.

A török elnök jelezte: „Manbídzs tényleges birtokosai, arab testvéreink be fognak oda lépni”. Ankara pedig biztosítani fogja belépésüket és ottani biztonságukat - tette hozzá.

Törökország Manbídzs ügyében meghozta a döntését, és most a „megvalósítás fázisában van” - nyomatékosította, vélhetően arra emlékeztetve, hogy Törökország 2018 második felében számos alkalommal kilátásba helyezett egy manbídzsi hadműveletet.

Donald Trump amerikai elnök tavaly év végén bejelentette, hogy kivonják az amerikai csapatokat Szíriából. A török offenzívától tartva a kurdok december végén azzal a kéréssel fordultak Damaszkuszhoz, hogy vezényeljen katonákat Manbídzs térségébe. A szíriai kormány még aznap eleget tett a kérésnek. Az egyezség értelmében idén január elején kivonult Manbídzsból az YPG 400 harcosa, de nem közölték, hogy hány harcosuk maradt a városban.

Az Ihlas török hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan az Eufrátesz folyó nyugati partjára, tehát a 2016 augusztusa óta török fennhatóság alatt álló területekre is érkeztek török csapatok, harckocsik, páncélautók és katonai személyzet. Az Ihlas úgy tudja, hogy a katonák pontonhidat építenek és átlépnek az Eufrátesz keleti oldalára, az YPG fennhatósága alatt álló területekre. Ankara a szerda óta zajló Béke Forrása fedőnevű északkelet-szíriai hadművelet keretében állítása szerint már ellenőrzése alá vonta a határ menti Rász el-Ajn és Tell-Abjad városát, az új célpont pedig nyugatról bevenni a szintén határ mentén fekvő Kobani városát.

Erdogan hétfőn - az ezt keresztező török terveket illetően - úgy vélte, hogy Kobániban „nem lesz gond”, mert a Damaszkuszt támogató Oroszország „pozitívan áll” a dologhoz.

 A szíriai kurdok szerint fájdalmas kompromisszumra kényszerültek az Aszad-rezsimmel

„Meztelen mellkassal állunk szembe a török késekkel” - írta az SDF vezetője a Foreign Policy című amerikai lap által közölt cikkében.

A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni harci néven is ismert parancsnok szerint az együttműködés Aszaddal és a vele szövetséges Oroszországgal kényszer hatására jött létre.

„Nem bízunk az ígéreteikben. Őszintén szólva, nagyon nehéz megállapítani, kinek lehet hinni” - írta a parancsnok.

Damaszkusz és Moszkva ugyanakkor javaslatokat tettek, miként lehet életek millióit megmenteni - mutatott rá a kurd vezető.

„Ha a kompromisszumok és a népünk elleni népirtás között kell választanunk, egyértelműen a népünk élete mellett tesszük le a garast” - fogalmazott Mazlúm Abdi.

„Csalódottak és kiábrándultak vagyunk a jelenlegi válság miatt” - írta tovább Mazlúm Abdi. „Két kérdés marad: Hogyan tudjuk népünket a legjobban megvédeni? És az Egyesült Államok még mindig a szövetségesünk?” - fűzte hozzá.

Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter üzeneteiben azt állította, hogy az északkelet-szíriai kurd erők szándékos hagyhatják futni az Iszlám Állam terrorszervezet korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe.

„A kurdok néhányukat szabadon engedhették, hogy mi közbe avatkozzunk. Könnyűszerrel elfoghatja őket Törökország vagy azok az európai országok, ahonnan jöttek, de gyorsan kell cselekedniük ehhez. Jönnek a nagy szankciók Törökországgal szemben. Az emberek valóban azt gondolják, hogy háborút kellene vívnunk a NATO tag Törökországgal? A véget nem érő háborúknak véget kell vetni!” - hangsúlyozta az amerikai elnök a mikroblogján.
   

Európa biztonságát is veszélyezteti a török offenzíva

Az Európai Uniónak hangsúlyoznia kell, hogy a civil lakosságot is súlyosan veszélyeztető észak-szíriai török katonai műveletek destabilizálják a régiót, és újabb komoly humanitárius katasztrófával fenyegetnek - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter Luxembourgban, az uniós külügyminiszteri tanács ülésére érkezve hétfőn.

Heiko Maas német külügyminiszter
Heiko Maas német külügyminiszter
Fotó: AFP / KAY NIETFELD

A miniszter kiemelte, már eddig is ezrek menekültek el otthonaikból.

Látni kell, hogy az ilyen műveletek az Iszlám Állam ismételt megerősödéséhez vezetnek, amelyet minden eszközzel meg kell akadályozni - fogalmazott.

A katonai offenzíva jelentősen hátráltathatja az ENSZ által támogatott békefolyamat kimenetelét, ami nem csak a régió, de Európa biztonságát is veszélyezteti. Az uniónak ismételten és nagyon határozottan hangsúlyoznia kell Törökország felelősségét a kérdésben, ugyanakkor fontos az is, hogy a szoros párbeszéd folytatódjon a felek között - hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hangsúlyozta: az Európai Uniónak nagyon határozottan el kell ítélnie a Szíria észak-keleti részén vezetett török offenzívát, és fel kell szólítania Ankarát, hogy állítsa le a támadásokat. Emellett közös álláspontot kell kialakítania a törökországi fegyverexport leállításáról is.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a török offenzíva újraéleszti a területen 2012 óta tevékenykedő terrorszervezetet, amely már az elmúlt napokban több helyszínen is robbantásokat hajtott végre. A lakosság körében újra jelentkező félelem következtében mintegy 130 ezren indultak útnak menedéket keresve - emelte ki.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy az EU külügyminiszterei hétfői ülésükön döntsenek a fegyverszállítmányok leállításáról Törökországba. Előremutatónak nevezte, hogy ezt Németország, Franciaország, Hollandia, Finnország és Svédország már bejelentette.

Azt is tudjuk, ha Ankara nem kap fegyvereket Európából, más forrásai is vannak, hogy fegyvereket szerezzen katonai műveletihez - figyelmeztetett.

A luxemburgi külügyminiszter a török offenzívát bűncselekménynek nevezte, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a szíriai beavatkozás más NATO-országokat is háborúba sodorhat, ha Szíria, vagy szövetségesei ellenoffenzívát indítanak Törökországgal szemben, és Ankara ez esetben kéri a katonai szövetség alapító szerződésének kollektív védelmet lefektető 5. cikke alkalmazását.

Didier Reynders belga védelmi és külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió a nemzetközi közösséggel együtt elegendő nyomást tud gyakorolni Törökországra az offenzíva azonnali leállítására. Véleménye szerint az uniós külügyminisztereknek fegyverembargó bevezetése mellett kell dönteniük, de más szankciós eszközöket is kilátásba kell helyezniük az ENSZ által támogatott békefolyamat érdekében.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, amelyről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó írásaink