Külföld

„Magyarország szempontjából kulcsfontosságú a lengyel Jog és Igazságosság választási győzelme”

Magyarország számára kulcsfontosságú, és a lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság párt (PiS) győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat - értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményét.

„Magyarország szempontjából kulcsfontosságú a lengyel Jog és Igazságosság választási győzelme”
Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország mindig számíthatott egymásra
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra. Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szempontjából ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Jog és Igazságosság párt megnyerje ezt a választást. Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz "olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk" - mondta a miniszter.

Ahogy eddig Lengyelország mindig számíthatott Magyarországra, "mi is számíthatunk lengyel barátaink támogatására" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Határozottabb Európa-politika várható Lengyelországban

Lengyelországban a hagyományosan szoros amerikai kapcsolatok mellett határozottabb Európa-politika, az európai ügyekben való nagyobb részvétel várható a következő kormánytól - mondta Kiss Gy. Csaba történész a lengyel parlamenti választásokkal kapcsolatban az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Kiss Gy. Csaba kiemelte: a lengyel társadalom jobban él, a régióban Lengyelország lépett előre a leginkább a polgárosodás terén.

Hozzátette, a várhatóan újra kormányt alakító jelenlegi lengyel kormánypárt határozottan korrupcióellenes, tavaly például az alsóház elnökének le kellett mondania azért, mert a családjával állami gépen repült.

A vasárnapi parlamenti választásokon Lengyelországban a szavazatok 72 százalékának feldolgozottsága szerint a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt 45,8 százalékot szerzett és várhatóan egyedül kormányt alakíthat.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) 25,5 százalékon, a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD) és kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség 11,9 százalékon áll, a Lengyel Parasztpártra (PSL) és az azzal közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre a szavazók 9 százaléka voksolt.

Kapcsolódó írásaink