Külföld

Szijjártó: Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

Az Európai Uniónak (EU) 2025 előtt kellene befogadnia Montenegrót és Szerbiát, mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, amely az unió érdekében is áll - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián.

Szijjártó: Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3) és Thomas Gremingernek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkárának (b2) kétoldalú találkozója a Warsaw Security Fórumon Varsóban
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: az EU történelmi kihívások előtt áll, „sajnos az elmúlt években a sikerek elkerülték az uniót”, pedig a mostani „meglehetősen viharos” világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-ra „ráférne néhány jó hír”, például a bővítés felgyorsítása.

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós taglétszám-csökkenéssel hozta összefüggésbe. A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok - amelyek mindegyikének az EU az elsőszámú kereskedelmi partnere - részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek.

Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, „annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat”.

„Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés”, erre jóval korábban lenne szükség„, e témában nem lehet másra mutogatni, a lépés kizárólag az unión múlik - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink

Hazánk elkötelezett a bővítés iránt

ĀA V4-ek és a nyugat-balkáni államok prágai csúcstalálkozójára utazik ma Orbán Viktor,a szerb kormányfő üdvözölte Trócsányi László uniós biztosi jelölését