Külföld

Trump találkozni akar a szivárogtatóval

Találkozni akar azzal, aki kiszivárogtatta az ukrán elnökkel folytatott beszélgetését - írta Donald Trump amerikai elnök vasárnap este közzétett Twitter-bejegyzései egyikében.

Trump találkozni akar a szivárogtatóval
Donald Trump
Fotó: AFP/Saul Loeb

 „Mint minden amerikai, megérdemlem, hogy találkozzam a vádlómmal, különösen mivel ez a vádaskodó, az úgynevezett 'bejelentéstevő' egy külföldi vezetővel folytatott tökéletes beszélgetést teljes mértékben pontatlanul és csalárd módon mutatott be” - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke. Egy későbbi mikroblog-bejegyzésében pedig az alkotmányos felmentését (impeachment) célzó, kedden megindított eljárásra utalva megjegyezte: „éjjel-nappal erről beszélünk, erről szólnak a hírek, de nem derült ki semmi, ami a felmentést indokolná.”

Trump egy korábbi bejegyzésében azt is jelezte, hogy azzal is találkozni szeretne, aki törvénytelen módon informálta telefonbeszélgetéséről a bejelentéstevőt. „Vajon ez az ember kémkedett az elnök után?” - veti fel Trump.

Az elnök azt követően tette közzé e bejegyzéseket, hogy Adam Schiff, a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában elmondta: a bizottság megállapodott a bejelentéstevővel, hogy megjelenik a bizottság e héten tervezett meghallgatásán.

Annak ellenére, hogy a kongresszus politikusai hétfőtől két hétig szabadságon vannak, a képviselőház három bizottsága változatlanul dolgozik az ügyön, miután az egyelőre névtelenséget élvező informátor szerint Donald Trump az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése során nyomást gyakorolt rá annak érdekében, hogy segítsen feltárni Joe Biden volt alelnök, az elnökjelöltségre jelenleg legnagyobb eséllyel pályázó demokrata politikus, valamint fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek hátterét.

Nancy Pelosi házelnök még pénteken jelentette ki, hogy „nem szabad elhúzni a dolgokat”, vagyis a demokrata párti képviselők szeretnék felgyorsítani az impeachment esetleges megindításához szükséges előzetes vizsgálódásokat.

Vasárnap a demokrata párti törvényhozók egy csoportja Pelosi részvételével zártkörű tanácskozást tartott Texasban az ügyben követendő kommunikációs stratégiáról. Sajtóértesülések szerint Hakeem Jeffries képviselő az üzenetek sulykolásának fontosságát emelte ki. Mint mondta: van néhány kifejezés - mint például az árulás, a hatalommal visszaélés, vagy a nemzetbiztonság -, amelyet a demokrata politikusoknak folyamatosan ismételgetniük kell. A Politico című lap tudósítása szerint Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője leszögezte: „Ha követjük a házelnök tervét, akkor győzedelmeskedünk.”

Közben Donald Trump munkatársai az elnök védelmére siettek. Stephen Miller - aki az elnök egyik belpolitikai tanácsadója a Fehér Házban -, az ABC televízióban azt fejtegette vasárnap: nem Trump az, aki visszaélt a hatalommal, hanem Joe Biden, volt alelnök, aki szerinte közbenjárt annak érdekében, hogy a fia a Burisma ukrán gázcég igazgatósági tagja lehessen. „Ebben az esetben az elnök a leleplező” - fogalmazott Miller, a bejelentéstevőt pedig a „mély állam munkásának” nevezte.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki nemrég csatlakozott az elnök magánügyvédjeinek csapatához, a Fox televízióban arról beszélt vasárnap, hogy az elnök valójában a munkáját végezte, amikor vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

Giuliani, mint kiderült, az idén három alkalommal is találkozott különböző ukrán tisztségviselőkkel. Az idén januárban New Yorkban, majd februárban Varsóban Jurij Lucenko ukrán főügyésszel tárgyalt, tavasszal Párizsban egy meg nem nevezett ukrán ügyésszel egyeztetett, a nyáron pedig Madridban Zelenszkij ukrán elnök egyik közeli tanácsadójával, Andrej Jermakkal találkozott. Ezt maga Giuliani mondta el újságíróknak, a tárgyalások konkrétumairól azonban nem nyilatkozott.

Újságíróknak azt is kifejtette, hogy utazásait nem Donald Trump, a kormányzat vagy a Republikánus Párt finanszírozta, arról azonban nem ejtett szót, hogy ki segítette őt. Csak annyit mondott: a költségek egy részét a saját zsebéből állta. „Vajon az az igazi sztori, hogy az én utazásomat ki fizette, és nem az, hogy ő (Biden) áruba bocsátotta az Egyesült Államok alelnökségét?” - foglalta kérdésbe az állítását Giuliani a Reuters brit hírügynökség tudósítójának nyilatkozva.

Elemzők szerint a héten kezdődő képviselőházi meghallgatások egyik kulcsfontosságú szereplője éppen Rudy Giuliani lenne, aki a múlt héten még azt jelezte, hogy részt vesz a meghallgatáson, de vasárnap már azt közölte, hogy nem jelenik meg a kongresszusban. „Nem működöm együtt Adam Schiffel. Úgy gondolom, hogy Schiffet el kell mozdítani” - hangoztatta az ABC televízióban vasárnap.

A The New York Times című napilap internetes kiadása vasárnap este azt jelentette: Joe Biden tanácsadói levelet intéztek a legnagyobb tévécsatornák (ABC, CBS, NBC, CNN, Fox) vezetőihez, arra kérve őket, hogy ne hívják meg Rudy Giulianit a műsoraikba, és ne adjanak teret neki az Ukrajnáról és a volt demokrata alelnökről szóló, „teljességgel megalapozatlan” információk taglalásához.

A volt ukrán főügyész nem látott Bidenéknél törvénysértésre utaló tényeket

Ukrajna volt főügyésze, Jurij Lucenko a Los Angeles Timesnak kijelentette: többször is visszautasította Rudolph Giulianinak a követelését, hogy indítsanak nyomozást Joe Biden volt amerikai alelnök és fia ukrajnai érdekeltségei ügyében, mert nem látott semmilyen erre alkalmas, törvénysértésre utaló bizonyítékot.

A két napja Kijevben készített, az amerikai lap vasárnapi számában megjelent interjúban Lucenko azt mondta, amíg hivatalban volt, kifejtette Rudolph Giulianinak, hogy boldogan együttműködik, ha az FBI (a Szövetségi Nyomozó Iroda) vagy más amerikai hatóságok elindítják a saját eljárásukat, de közölte vele, tudomása szerint semmilyen ukrán törvényt nem sértettek meg.

A posztjáról augusztusban leváltott Lucenko azt nyilatkozta, hogy felszólította Giulianit, indítsanak eljárást az Egyesült Államokban és vigyék bíróság elé az ügyet, ha van bármilyen bizonyítékuk, de ne használják Ukrajnát egy, az amerikai választások befolyásolására alkalmas politikai bosszúhadjárathoz. „Azt mondtam, »intézzük ezt ügyészek, és ne elnökök között«” - közölte Lucenko a Los Angeles Timesszal -, „...nem indíthatok nyomozást pusztán azért, mert ez áll érdekében egy amerikai vezetőnek”.
Giuliani szerepe az egyik lényeges eleme annak a vizsgálatnak, amelynek elindítását kedden jelentette be Lucenko a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy kétszer is találkozott Giulianival, emellett számos telefonbeszélgetést folytatott vele. Az amerikai elnök magánügyvédjét, New York egykori polgármesterét úgy jellemezte, mint akinek rögeszméjévé vált, hogy Biden és fia etikátlanságot követett el.

Lucenko az amerikai lapnak kifejtette: megmondta Giulianinak, összeférhetetlenséget talán jelent, hogy Hunter Biden igazgatótanácsi tag lehetett a Burisma ukrán gázholdingnál, miközben apja részt vett az Obama-kormányzat Ukrajna-politikájának alakításában, de törvénysértőnek nem nevezhető.

Bidenék következetesen tagadják, hogy bármilyen jogsértést elkövettek volna.

Kapcsolódó írásaink

Ellenzéki provokáció az MTVA-nál

ĀGyurcsányista politikusok „erőszakosan, fenyegetőzve, a dolgozókban félelmet keltve próbáltak a közmédia székházába bejutni” – írta közleményében a médiaalap

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom