Külföld

Putyin októberi budapesti látogatásáról egyeztetett Szijjártó Péter

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásáról egyeztetett  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Putyin októberi budapesti látogatásáról egyeztetett Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétoldalú találkozójukon az ENSZ New York-i székházában
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén tartott tárgyalást követően a magyar miniszter elmondta: Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel tartandó találkozójának részleteit, illetve várható tartalmát tekintették át.

Megállapították, hogy az orosz fél hiánytalanul és határidőre teljesítette a korábban kötött megállapodásokat, így Magyarország gázellátása biztosított a jövő esztendőre.

Készen állnak arra, hogy a további időszakról is tárgyaljanak ezen a területen - tette hozzá Szijjártó Péter.

Beszámolója szerint megállapították azt is, hogy a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése menetrend szerint haladhat előre.

Megállapodtak abban, hogy a két ország összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében. Magyarország és Oroszország is elismeri, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és segíteni kell az odatartozó közösségeit a Közel-Keleten.

Véglegesítették a szociális biztonságról szóló megállapodást, illetve az onkológia területén folytatott együttműködésről szóló megállapodást, amelyeket a csúcstalálkozón írnak majd alá - jelezte a magyar miniszter.

Kapcsolódó írásaink