Külföld

A franciák, a németek és a britek is Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért

Egyértelműen Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények ellen szeptember 14-én végrehajtott támadásokért Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői hétfőn New Yorkban nyilvánosságra hozott közös közleményükben.

A franciák, a németek és a britek is Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért
Boris Johnson brit kormányfő (jobbról az első), mögötte Angela Merkel német kancellár, Merkellel szemben pedig Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ New York-i székházában tartott tanácskozáson
Fotó: AFP/Ludovic Marin

„Nyilvánvaló számunkra, hogy Irán a felelős e támadásokért. Nincs más hihető magyarázat” - olvasható a közleményben, amelyet Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök adott ki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán tartott tanácskozásuk után.

A három vezető támogatásáról biztosította az események tisztázásáért folyamatban lévő vizsgálatokat, és ígéretet tett arra, hogy folytatja diplomáciai erőfeszítéseit, melyek révén megkönnyíthetik a párbeszédet minden érdekelt fél között a feszültség csökkentése érdekében a Közel-Keleten.

„Felszólítjuk Iránt, hogy kötelezze el magát e párbeszéd mellett, és tartózkodjék a provokációktól” - hangsúlyozza a három vezető politikus. Hozzátették: Teherán számára elérkezett az idő, hogy elfogadjon egy hosszú távú tárgyalási keretet nukleáris programjával és más kérdésekkel kapcsolatosan, beleértve rakétaprogramját is.

„Ezek a támadások Szaúd-Arábia ellen irányultak ugyan, de általuk minden ország érintett, és fokozzák egy kiterjedtebb konfliktus kockázatát” - olvasható a közleményben, amely szerint a történtek nyomán még fontosabbá váltak a térség biztonságának és stabilitásának a szavatolása érdekében hozandó erőfeszítések, például politikai megoldást kell találni a jemeni konfliktus rendezésére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közleményt Twitter-bejegyzésében köszönte meg, a támadást pedig „Szaúd-Arábia elleni háborús cselekedetnek” nevezte, amelyért egyedül Irán tehető felelőssé. A közleményről Pompeo azt írta, hogy az erősíteni fogja a diplomáciát és a békét, valamint felszólított minden országot, csatlakozzanak az aláírókhoz.

Az iráni Pess TV New York-i tudósításában idézte Haszan Róháni iráni elnököt, aki Emmanuel Macronnal tartott hétfői találkozóján alaptalan bűnbakkeresésnek nevezte a három ország vádjait.

Helyi idő szerint hétfőn Boris Johnson új megállapodás kidolgozására szólított fel. „Azt hiszem, van valaki, aki jobb alkut tudna csinálni, ez a valaki pedig Donald Trump amerikai elnök. Csináljuk egy ”Trump-alkut!„ - - mondta a brit miniszterelnök az  NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában a 2015-ös többhatalmi atomalkura célozva, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, majd fokozatosan visszaállította az Irán elleni szankciókat.

Szeptember 14-én dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. Az Egyesült Államok már rögtön az elején hangoztatta, hogy az események hátterében szerinte Teherán áll.

Irán ugyanakkor kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a támadásokhoz. Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter a múlt héten egy Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: az Egyesült Államok elrugaszkodik a valóságtól, amikor Teheránt teszi felelőssé. Szerinte Washington figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a jemeniek - akik négy és fél év óta elszenvedik a legsúlyosabb háborús cselekményeket - mindent megtesznek, hogy visszavágjanak. Az amerikaiakat valószínűleg zavarba ejti, hogy a dollár százmilliárdokért Rijádnak eladott fegyverek nem voltak képesek kivédeni a jemeni csapásokat. Ezen semmit sem változtat, ha Iránt vádolják - tette hozzá Zaríf.

Trump: Washingtonnak nincs szüksége közvetítőkre az Iránnal folytatandó párbeszédhez

„Nincs szükségünk közvetítőkre. Ha Irán el akar érni valamit, akkor nem hiszem, hogy szükség lenne rájuk” - mondta Trump . „Ő a barátom, de nem keresünk senkit közvetítőnek” - hangsúlyozta hétfőn New Yorkban Donald Trump Emmanuel Macron francia államfő diplomáciai erőfeszítéseire utaló újságírói kérdésre válaszolva. Újságírók érdeklődésére azt is elmondta, hogy nincs tervbe véve találkozója Haszan Róháni iráni elnökkel, de hozzáfűzte, nem is zárja ki, hogy az ENSZ székhelyén esetleg létrejöhet találkozó. „Én soha semmit sem zárok ki” - mondta Trump.  

Macron mindenesetre hétfőn tett próbálkozásokat annak érdekében, hogy közvetítőként elősegítse a Washington és Teherán közötti párbeszédet. Egy sajtóértekezleten jelezte, hogy ennek érdekében külön-külön tervez találkozni az amerikai és az iráni elnökkel.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter viszont korábban kizárta bármiféle iráni-amerikai találkozónak a lehetőségét. Hangsúlyozta: a tárgyalások kapuja zárva van a legutóbbi amerikai szankciók miatt. Az amerikai elnök ugyanis elzárta az iráni nemzeti bank és szuverén alap jövedelmi forrásait azt követően, hogy korábban dróntámadás érte Szaúd-Arábia olajlétesítményeit. A támadásért a felelősséget a jemeni húszik vállalták, de az amerikai kormányzat Iránt vádolta.

Továbbra is feszültség forrása, hogy Washington tavaly májusban kilépett a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkuból, és visszavezette az Iránnal szembeni korábbi szankciókat, amire válaszul júliusban Teherán felfüggesztette az egyezményben vállalt kötelezettségeinek a betartását. Zaríf hétfőn jelezte, hogy szerdán találkozni kíván a megállapodásban bennmaradt öt ország (Franciaország,  Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország) külügyminisztereivel.

Emmanuel Macronnak már korábban is nem titkolt célja volt meggyőzni Washingtont arról, hogy enyhítse az iráni olajra kivetett szankciókat, és ezért cserébe Teherán betartaná valamennyi kötelezettségvállalását.

Kapcsolódó írásaink

Feszült hangulat New Yorkban

ĀJair Bolsonaro brazil és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is első alkalommal fog felszólalni az ENSZ Közgyűlése előtt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom