Külföld

Washington katonai erőt küld Szaúd-Arábiába

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése végett - jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium.

Washington katonai erőt küld Szaúd-Arábiába
Donald Trump
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A közlés szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.
A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem lényegében csődöt mondott a drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában.
Az akciót a jemeni húszik vállalták magukra, de Szaúd-Arábia - a húszikat támogató - Iránt vádolja annak elkövetésével. Teherán tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.

Teherán: Minden agresszort el fogunk pusztítani

Irán minden agresszort le fog vadászni és el fog pusztítani akkor is, ha csak korlátozott támadás éri - jelentette ki szombaton az iráni állami televízióban Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka.

"Vigyázzanak, mert a korlátozott agresszió nem marad korlátozott. Levadásszuk a támadókat" - szögezte le a tábornok, hozzátéve: "bosszút fogunk állni, és addig folytatjuk, amíg a támadót teljes mértékben el nem pusztítjuk".

A húszik azt ígérik, hogy leállítják drón- és rakétatámadásaikat Szaúd-Arábia ellen

- A jemeni húszik péntek éjjel bejelentették, hogy leállítják a drón- és rakétatámadásaikat Szaúd-Arábia ellen.

A jemeni kormány ellen lázadó - de Szaúd-Arábiával is háborúzó - húszik legfelsőbb politikai tanácsának elnöke, Mahdi al-Masat a húszik műholdas tévécsatornáján közölte a szervezet elhatározását hozzátéve, hogy "kedvező választ" vár Szaúd-Arábiától, és "ha ismét bombázni fog, jogunk lesz válaszolni".
Pénteken napközben a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció légi támadásokat hajtott végre a húszik ellen Hodeida tartományban, holott a területen tűzszünet van érvényben. A húszik szóvivője ennek megsértésével vádolta a koalíciót, amelynek szaúdi szóvivője közölte, hogy a lebombázott célpontok - egyebek közt egy robbanószerkezetekkel felszerelt, távirányítású hajó - veszélyt jelentettek a térség biztonságára, és azzal vádolta a húszikat, hogy Hodeidát  Szaúd-Arábia elleni támadásaik bázisának használják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom