Külföld

Európai dzsihád: múlt vagy jövő?

A GlobSec nevű nemzetközi, biztonságpolitikával foglalkozó szervezet jelentésében összesen 326 európai terroristáról gyűjtött adatokat.

Európai dzsihád: múlt vagy jövő?
Az európai dzsihádisták legnagyobb többsége, 75 százaléka életének legnagyobb részét az unióban töltötte, 221 terrorista uniós állampolgár, 178 közülük már az EU-ban is született
Fotó: MH

Az elemzésük kiindulópontja 2015,  ugyanis ebben az évben novemberben Párizsban hajtottak végre merényletsorozatot iszlamista szélsőségesek, majd 2016 márciusában Brüsszelben voltak ISIS-es bombatámadások.

A jelentés összesen 326 európai terroristáról gyűjtött adatokat, nyilvánosan hozzáférhető forrásokból. Kutatásukból kiderül, hogy a 326 dzsihadistából 199-et letartóztattak, 39-et kiutasítottak, 50 támadás közben, vagy utána meghalt, 38 pedig a mai napig szökésben van. 

A 2015-ös támadásokkal kapcsolatban elítélt emberből, 45 már szabadlábra helyezték, de négy éven belül további 56 ember fog még kikerülni a börtönből.  

Az európai dzsihádisták közül 98-ról ismert, hogy 2015 előtt bűnözéssel is foglalkoztak, ami azt jelenti, hogy legalább két alkalommal már elítélték őket más bűncselekményekért, mielőtt terrorizmusra adták a fejüket. Közöttük van 19 olyan személy, akit 2015 előtt már terrorizmussal összefüggő bűncselekmény miatt marasztaltak el.

Az elemzés érdekessége továbbá az, hogy részletesen kitér az olyan emberekre, akik nyugat-európai országokból utaztak a Közel-Keletre és Afrikába, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak.  Az Európai Bizottság adatai szerint összesen 5500 ember utazott az unióból harcolni, az összecsapásokban nagyjából 1400 ember meghalt, 1600 ember visszatért Európába, és körülbelül 2500 emberről nincs információ. 

A vizsgálat alapján 326 terrorista közül 107-en voltak az unión kívül harcolni a legtöbb ilyen harcos Belgiumból és Franciaországból indult el. Ők többnyire erősen elkötelezettek, 58-an több alkalommal is elutaztak harcolni Európából, és  erős beágyazottságuk a dzsihádista közegben: a 107 ember közül 86-nak volt legalább egy ismerőse, akit szintén dzsihádistaként tartanak nyilván.

A GlobSec jelentése kiemelten foglalkozik a dzsihádista nők szerepével, ugyanis összesen 43-an vannak a vizsgált 326-os mintában. Aláhúzzák, hogy ők nem csak „terrorfeleségek”, hiszen nagy szerepük van a toborzásban és a pénzgyűjtésben is, de továbbá közreműködnek a támadások tervezésében, és logisztikai segítséget nyújtottak a Közel-Keletre utazó vagy onnan visszatérő harcosoknak.

Az elemzés szerint ilyen egy átlagos dzsihadista:

  • férfi
  • 30 éves
  • a családján vagy környezetén keresztül radikalizálódott;
  • lassan, évek alatt vált szélsőségessé;
  • munkanélküli;
  • alacsony iskolázottságú.

Európa egyértelműen nem győzött még a terrorizmus felett - emeli ki egy kutatás, amely 2015 függvényében vizsgálja a dzsihadisták jelenlétét Európában. A kutatás következtetése szerint még évekig érezhető lesz az Iszlám Állam jelenléte a kontinensen. 

Kapcsolódó írásaink