Külföld

A republikánusok nyerték mindkét pótválasztást Észak-Karolinában

Észak-Karolinában mindkét szövetségi képviselői pótválasztást a republikánusok nyerték kedden.

A republikánusok nyerték mindkét pótválasztást Észak-Karolinában
A választók nemet mondtak a demokraták radikális liberális ígéreteire - mondta győzelmi beszédében Dan Bishop
Fotó: AFP/Brian Blanco

Az 55 éves Dan Bishop - aki eddig az észak-karolinai szenátus tagja volt - szoros versenyben nyerte meg a fayetteville-i körzetben a választást, amelyre az elemzők úgy tekintettek, mint amelynek eredménye jelzés lehet a jövő évi választásokra nézve is. Kedd este a szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása után Bishop mintegy 4100 vokssal vezetett 36 éves vetélytársa, a demokrata képviselőjelölt Dan McCready előtt. Ám nem sokkal ezután valamennyi amerikai médium jelezte, hogy a republikánus politikus az egyértelmű győztes.

Az észak-karolinai Fayetteville-ben azért kellett pótválasztást tartani, mert a tavalyi félidős választásokon a republikánus Mark Harris győzelmet aratott ugyan, de kicsiny arányban, és bár ellenfele, Dan McCready elismerte a vereségét, a Demokrata Párt csalásra hivatkozva megóvta a választást. Az áprilisban megrendezett előválasztáson a demokraták ismét McCreadyt jelölték, a republikánus vetélkedésből pedig Bishop került ki győztesen. McCready kedden a tavalyihoz képest mintegy ötezerrel kevesebb szavazatot kapott. 

Győzelmi beszédében Dan Bishop hangsúlyozta: a választók „nemet mondtak a demokraták radikális liberális ígéreteire”. Kevin McCarthy, a republikánus frakció vezetője a szövetségi képviselőházban szintén azt emelte ki, hogy a győzelem azt jelzi, a választók elutasítják a demokraták „szocialisztikus” elveit. 

Bishop mellett Donald Trump elnök kampányolt, aki hétfő este óriási ünneplő tömeg részvételével tartott választási nagygyűlést Fayetteville-ben. A jelölt mellett kampányolt Mike Pence alelnök is. Az elnök kedd éjjel Twitteren azonnal gratulált a győzelemhez és emlékeztetett rá: „Bishop három héttel ezelőtt még 17 ponttal volt lemaradva, aztán segítséget kért tőlem, és együttes erővel megváltoztattuk a (választási) stratégiát” - írta az elnök. 

A hétfői nagygyűlésen Trump a többi között azt hangsúlyozta, hogy Bishop támogatja a kormányprogramot, elsősorban is annak a fegyvertartás jogára és az illegális migrációra vonatkozó részét. „Nem engedhetjük meg, hogy veszélyes bűnöző idegenek szabadon mászkálhassanak Észak-Karolinában” - mondta Trump, miközben a tömeg azt skandálta, hogy „építsük meg a falat” a déli határon. Az elnök azt hangoztatta, hogy a demokraták nyitott határokat akarnak, támogatják az abortuszt és szocialista eszméket akarnának valóra váltani az országban. 

Kedden Észak-Karolina egy másik körzetében, Greenville-ben is pótválasztást tartottak, mert a korábbi republikánus képviselő februárban elhunyt. Ezt a választást is a republikánus jelölt nyerte meg. Ráadásul Greg Murphy nagyarányú győzelmet aratott. Trump egy másik mikroblog-bejegyzésében Murphynek is gratulált. „Nagyszerű éjszaka volt ez a Republikánus Párt számára. Gratulálok mindenkinek!” - írta.