Külföld

Szijjártó Péter: Továbbra is ki kell állnunk a magyar érdekekért

A jövőben is minden döntésünk mozgatórugója a magyar érdek lesz - mondta Szijjártó Péter hétfőn Budapesten, a nagyköveti értekezleten tartott nyitóelőadásában.

Szijjártó Péter: Továbbra is ki kell állnunk a magyar érdekekért
Szijjártó Péter: A jövőben is minden döntésünk mozgatórugója a magyar érdek lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A külügyminiszter hozzátette: a választási kampány miatt a következő másfél hónapban a Magyarországra gyakorolt nyomás nőni fog, a belpolitikai ellenfelek külföldi segítségre várnak és vágynak.

A hazánkra gyakorolt nyomás „jogállami köntösbe bújtatva” nőni fog, de továbbra is ki kell állnunk a magyar érdekekért - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a világban zajló kereskedelmi viták újabb feladatot rónak a magyar külpolitikára.

Az elmúlt öt évben mindig sikerült az exportrekordot megdönteni, a kivitel értéke tavaly meghaladta a 105 milliárd eurót, az export, illetve a Magyarországra érkező beruházások lendületének fenntartása kulcskérdés a gazdasági növekedés szempontjából - mondta.

A miniszter kiemelte: a magyar cél továbbra is az, hogy a gazdasági növekedés legalább két százalékkal meghaladja az uniós átlagot, és ebben kulcsszerepük van a külgazdasági eredményeknek.

Éppen ezért a kormány a beruházásösztönzési rendszert átalakította - mondta Szijjártó Péter -, azok a vállalkozások is kaphatnak támogatást, amelyek nem hoznak létre új munkahelyet, de fejlesztik a már meglévő állások technológiai színvonalát, hozzáadott értékét.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a világgazdasági, világpolitikai változások és a nyomásgyakorlás növekedése miatt a visegrádi együttműködés jelentősége tovább fog nőni.

Kapcsolódó írásaink