Külföld

Tusk: A G7-csúcs az egység és szolidaritás nehéz próbatétele lesz

Az egység és a szolidaritás nehéz próbatétele lesz G7-es országcsoport szombat este kezdődő franciaországi csúcsértekezlete egy olyan év után, amikor világ leggazdagabb országainak vezetői nehezen találták meg a közös nyelvet - jelentette ki néhány órával a találkozó előtt Donalt Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Tusk: A G7-csúcs az egység és szolidaritás nehéz próbatétele lesz
Donald Tusk: A világ gazdaságilag hét legfejlettebb országa közötti kereskedelmi háborúk tovább fogják rombolni köztük a bizalmat
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Tusk a csúcsértekezletnek helyt adó délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a világ gazdaságilag hét legfejlettebb országa közötti kereskedelmi háborúk tovább fogják rombolni köztük a bizalmat, és amennyiben Donald Trump amerikai elnök a vámtarifákat fogja használni politikai eszközként, az kockázatos lesz az egész világra nézve.

 Az Európai Tanács elnöke azt is megemlítette, hogy az európaiak nehezen fogják tudni ratifikálni az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amennyiben folytatódnak az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek.  „Természetesen támogatjuk az EU-Mercosur megállapodást, de nehéz egy harmonikus ratifikációs folyamatot elképzelni az európai országokban, miközben a brazil kormány lehetővé teszi a föld zöld tüdejének elpusztítását” - fogalmazott Tusk. 

Macron: A kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Emmanuel Macron a csúcsértekezleten szeretné meggyőzni  „valamennyi partnerét arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak”. A francia államfő ezt a találkozó kezdete előtt az Atlanti-óceán partján található Biarritzból élőben közvetített televíziós beszédében mondta.

A találkozó főbb témáit felsorolva (kereskedelmi háborúk, brazíliai erdőtüzek, iráni nukleáris program)) Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha a csúcs „hasznosnak és jelentősnek” bizonyulna.  „Jogosan várják el, hogy szavatoljuk és megvédjük a békét a világban. Beszélni fogunk Iránról, Szíriáról, Líbiáról, Ukrajnáról ... Ezekben a kérdésekben időnként nézeteltérések mutatkoznak, és távolinak tűnhetnek önöknek, de érintik önöket is” - hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a 2015-ös franciaországi terrortámadásokat és a migrációs válságot.

A brazíliai erdőtüzek megfékezése is fontos téma lehet a találkozón

Francia elemzők szerint a brazíliai erdőtüzek megállítását elősegítő „konkrét intézkedések” kérdése az egyik fő témája lesz a G7-ek megbeszéléseinek.

Emmanuel Macron pénteken azzal vádolta meg Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy „hazudott” a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően. Macron ezért bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet húsz évig tartó tárgyalások után júniusban írtak alá a felek.   

A francia elnök szombati televíziós beszédében elismerte, hogy a környezetvédelmi kérdésekben „egyes, (a G7-ekhez tartozó) országokkal is, mégpedig az Egyesült Államokkal nézeteltérések” mutatkoznak. Emmanuel Macron úgy vélte, hogy valamennyi nagyhatalomnak fel kell lépnie az óceánok és az esőerdők védelmében. 

„Amazónia a közös kincsünk, mindannyiunkat érint, Franciaországot jobban is, mint a többieket az asztal körül, miután (a Franciaországhoz tartozó) Guyana Amazóniában van” - hívta fel a figyelmet a francia elnök. 

„A nyugalomra és a megegyezésre szeretnék kérni tényleg mindenkit. Nem mindenben értünk együtt, időnként gúnyolódások is vannak. De úgy vélem, hogy az olyan nagy kihívásokat, mint a klímavédelmet, a biodiverzitást, a technológiai átalakulást, az aggodalmakat a társadalmunkban, az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet, a biztonságnak a világban mindenhol érzékelhető romlását csak együttesen fellépve tudjuk megoldani” - fogalmazott Emmanuel Macron, aki munkaebéden látta vendégül Donald Trump amerikai elnököt a tanácskozás helyszínén, a biarrizti Hotel du Palais épületében.

Az amerikai elnök és felesége délelőtt érkezett meg a bordeaux-i repülőtérre, ahonnan Donald Trump helikopterrel repült tovább Biarrritzba. A Fehér Ház szerint az elnök a nemzetközi kereskedelem tökéletesítésére vonatkozó célkitűzéseit akarja megvalósítani az értekezleten.

Kapcsolódó írásaink