Külföld

Teljes a káosz az Európai Ügyészség körül

Teljes a káosz az Európai Ügyészség körül, amelynek eddig sem a jogköre, sem pedig a hatásköre nem tisztázott - értékelt ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Teljes a káosz az Európai Ügyészség körül
ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Fotó: MH

Hozzátette: nem lehet látni, hogy a szuverenitási kérdések hogyan alakulnak, illetve a büntető igazságszolgáltatás érintetlen marad-e az Európai Ügyészség felállításánál. Alapvetően ezért csatlakozott a 28 uniós tagállamból csak 22 az Európai Ügyészséghez - jegyezte meg.

Rámutatott: egy 2017-es tanácsi rendelet szerint az ügyészség vizsgálatokat és nyomozásokat folytathat, illetve vádemelési jogkörrel bír az uniós pénzekkel való visszaélések tekintetében, ugyanakkor már létezik két olyan intézmény, amely azokat a feladatokat látja el, amelyek a tervek szerint az Európai Ügyészség hatáskörébe tartoznak majd.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a jelenlegi információk alapján az alá-fölérendeltségi viszony az Európai Ügyészség javára érvényesülhet a nemzeti ügyészségekkel szemben.

Kapcsolódó írásaink