Külföld

London és Varsó is Moszkvát hibáztatja az INF-szerződés megszűnéséért

Nagy-Britannia szerint is Oroszországot terheli a felelősség közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) pénteki megszűnéséért. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a lengyel kormány is. 

London és Varsó is Moszkvát hibáztatja az INF-szerződés megszűnéséért
Dominic Raab brit külügyminiszter keményen bírálta Moszkvát
Fotó: AFP/Isabel Infantes

„Oroszország okozta az INF-szerződés összeomlását azzal, hogy titokban a megállapodást sértő rakétarendszert fejlesztett és telepített, amely képes az európai országok fővárosait elérni” - írta Dominic Raab brit külügyminiszter a Twitteren. „A szabályokon nyugvó nemzetközi rendszer iránti megvetésük fenyegeti az európai biztonságot” - fűzte hozzá.

A lengyel külügyminisztérium állásfoglalásában szintén úgy fogalmazott, hogy Oroszország tehető teljes mértékben felelőssé azért, hogy az Egyesült Államok pénteken hivatalosan kilépett a megállapodásból. „Oroszország nem hagyott más választást az Egyesült Államok számára azzal, hogy nem volt hajlandó visszatérni az INF rendelkezéseinek betartásához” - hangsúlyozta a tárca Twitter-oldalán.

A szlovák külügy péntek délutáni közleményében csalódottságának adott hangot, amiért Oroszország az elmúlt fél év alatt nem tette meg a szükséges lépéseket a szerződés megőrzése érdekében.

„Az amerikai bejelentés - amely szerint Washington a Moszkva által engedély nélkül telepített 9M729 rakétarendszerek miatt fel kívánja mondani a szerződést - óta eltelt féléves időszak célja az volt, hogy lehetővé tegye Oroszország számára, hogy ismét eleget tegyen szerződéses kötelezettségeinek” - mutatott rá a szlovák külügyminisztérium közleménye. Szlovákia ezzel kapcsolatban maradéktalanul támogatja az észak-atlanti szövetségnek a NATO-tagállamok biztonságát szavatoló védelmi intézkedéseit.

„A rövid és közepes hatótávolságú rakéták támadó jellegére tekintettel felszólítjuk az Orosz Föderációt és az Egyesült Államokat, hogy a stratégiai biztonságról folytatott kétoldalú párbeszéd és többoldalú fórumok segítségével támogassa a fegyverzetellenőrzés, a leszerelés és az atomsorompó ügyét, egyebek mellett a már telepített orosz 9M729 rendszerek visszavonásával és leszerelésével” -

Az Egyesült Államok fél éve jelentette be, hogy kilép a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből, mert Moszkva megsérti azt. A NATO pénteki nyilatkozatában szintén kizárólag Oroszországot tette felelőssé a szerződés hatályának megszűnéséért. Moszkva az amerikai állítást és a bírálatokat is határozottan visszautasította.olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink