Külföld

Orbán és Kaczynski megkerülhetetlenné vált Brüsszelben

A visegrádi országok (V4), különösen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt (PiS) elnöke egyre komolyabb szerepet töltenek be az unióban.

Orbán és Kaczynski megkerülhetetlenné vált Brüsszelben
Kaczynski és Orbán abban a helyzetben van, hogy a V4-es országok számára kedvező döntéseket tudnak kicsikarni
Fotó: MTI/EPA/PAP/PAWEL SUPERNAK

A közép-európai összefogás sikerének tartja a mértékadó német lap, hogy bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsaládnak a tagja, a visegrádi négyeknek sikerült elérniük Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság vezetői posztjára a néppárti Manfred Weber és a szocialista Frans Timmermans ellenében - írta meg az Origo az V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva.

A hírügynökség által szemlézett Die Weltnek a regionális tudósítója, Boris Kálnoky elmondta, az üzenet az volt: nélkülünk nem történhet semmi Európában. A szerző szerint Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor abban a helyzetben van, hogy a V4-es országok számára kedvező döntéseket, brüsszeli kulcspozíciókat tudnak kicsikarni.

Elisabeth Ellison-Kramer, budapesti osztrák nagykövet a német lapnak elmondta, habár Nyugat-Európában gyakran alábecsülik ezeket az országokat, mára a V4-ek tényezővé váltak Brüsszelben.

Mint írtuk, az Európai Néppárt (EPP) egykori csúcsjelöltje, Manfred Weber EPP-frakcióvezetője július 5-én - a megbuktatása után - azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor és Emmanuel Macron buktatták őt meg.

Orbán Viktor, a V4-ek és Olaszország nyomására július 2-án német-francia egyezség született az Európai Tanács ülésén,  amelynek értelmében Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték a Bizottság vezetésére.

Kapcsolódó írásaink

Egységet mutatnak a V4-ek Brüsszelnek

ĀTapasztalt, felkészült, a közép-európai népeket tisztelő jelölteket támogatnak a visegrádi kormányfők az uniós csúcspozíciókra, erről egyeztek meg Budapesten

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom