Külföld

Weber: Macron és Orbán kivégezte a csúcsjelölti rendszert

 Manfred Weber kedden bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád strasbourgi frakcióülésén.

Weber: Macron és Orbán kivégezte a csúcsjelölti rendszert
Megbukott Weber és a csúcsjelölti rendszer
Fotó: AFP/Sven Simon

Mint korábban megírtuk, győzött a V4-ek álláspontja, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolja az Európai Bizottság következő elnökének - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Manfred Weber kedden bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád strasbourgi frakcióülésén. A Politico névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Weber kijelentette ezen az ülésen:

„Emmanuel Macron és Orbán Viktor kivégezte a csúcsjelölti rendszert”.

Emellett pedig tudatta, visszalépésétől függetlenül továbbra is az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője kíván maradni.

Martin Schulz: Ez a forgatókönyv Orbán Viktor és Kelet-Európa győzelme

Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme, hogy Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke, mondta Martin Schulz a Spiegelnek. Hozzátette: Orbán Viktor megakadályozta, hogy Frans Timmermans legyen a bizottsági elnök, aki „a jogállamiság elvét képviselte az EU-ban”. 

Martin Schulz 23 évig volt a német szocdemek képviselője az Európai Parlamentben, 2012-től 2017-ig az EP-elnöke volt. 2017-2018-ban ő lett az SPD elnöke és kancellárjelöltje.

Schulz azt is mondta, hogy a csúcsjelölti rendszer halott. A volt szocialista EP-elnök csalódottan támadta Ursula von der Leyent is, akit a leggyengébb miniszternek nevezett, valamint Merkelt és Macront is, akik szerinte a hátsó szobákban egyezkedtek - írja az Origo.

Angela Merkel tartózkodott a szavazáson, de üdvözli a megállapodást

Üdvözölte az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján született megállapodást és Ursula von der Leyen jelölését kedd este a német kancellár, hozzátéve, hogy ennek ellenére belpolitikai okok miatt tartózkodnia kellett a szavazáson.

Sajtótájékoztatóján Angela Merkel arról számolt be, hogy a berlini kormányszövetség egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem támogatta az egyezséget, és a koalíciós megállapodás értelmében így a huszonnyolc tagállam vezetői közül egyedüliként tartózkodnia kellett az ülésen.

Rámutatott, hogy megpróbálta megóvni a csúcsjelölti rendszert, illetve legalább „tisztességes megoldást” találni a listavezetők számára, azonban ez nem sikerült.

Elmondta továbbá, hogy az Európai Tanács javaslata értelmében az Európai Parlament elnöki tisztségét az ötéves ciklus első felében szociáldemokrata, utána pedig néppárti politikus töltené be.

Macron: A megállapodás pozitív fejlemény Európára nézve

Pozitív fejlemény az európai uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcsértekezletén született konszenzusos megállapodás a tisztújításról - jelentette ki a francia elnök az ülés után.

Emmanuel Macron sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a tető alá hozott kompromisszum egy „mély francia-német egyezség gyümölcse”, a cél annak biztosítása, hogy Európa ne legyen megosztott.

Emellett méltatta a jelölteket, köztük az Európai Bizottság elnöki tisztségére megnevezett Ursula von der Leyent és Christine Lagarde-ot, aki az Európai Központi Bank vezetője lesz a tervek szerint.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő „rendkívül kiegyensúlyozottnak” nevezte a csomagot, és elmondta, biztosították afelől, hogy szociáldemokrata politikus kapja majd a gazdasági és pénzügyi tárcát a bizottságban.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár üdvözölte az eredményt, és történelmi lépésnek nevezte, hogy a brüsszeli testületnek női elnöke lesz.

 Charles Michel belga kormányfő nagy megtiszteltetésnek és kiváltságnak nevezte, hogy az Európai Tanács következő elnökének választották. Illetve kijelentette, a csúcsjelölti rendszer nem megfelelő a jelenlegi formájában.

Holland kollégája, Mark Rutte azt mondta, az elért eredmény jó országa számára, bár „természetesen még jobb lett volna, ha a holland Frans Timmermans lett volna az Európai Bizottság elnöke”.

„Komoly mérkőzés volt, de Hollandia elégedett lehet, ugyanis Timmermans továbbra is a legmagasabb pozíciót töltheti be a bizottság elnöke mellett” - fogalmazott.

Leo Varadkar ír miniszterelnök is üdvözölte, szerinte a „megfelelő embereket” jelölték a főbb uniós intézmények vezetésére. „Különösen örülök, hogy két nő tölthet be magas pozíciót. Úgy gondolom, ez fontos üzenetet a világnak” - közölte

Az uniós tagországok vezetői egyetértettek abban, hogy a következő választás előtt mindenképpen felül kell vizsgálni a csúcsjelölti rendszert - tette hozzá.

Morawiecki: Kulcsfontosságú döntések születtek az EU jövője szempontjából

Kulcsfontosságú döntések születtek az Európai Unió jövője szempontjából a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, olyan jelöltekre volt szükség, akik a kontinens egységét szolgálják és nem sértegetnek egyes országokat - jelentette ki a lengyel kormányfő az ülés után.

Mateusz Morawiecki a „szélsőbaloldal radikális jelöltjének”, megosztó személyiségnek nevezte Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt, akinek kiválasztása szerinte már csak annak módja miatt is elfogadhatatlan lett volna, minthogy a döntést megpróbálták rákényszeríteni a tiltakozó tagállamokra.

„Lengyelországot nem lehet zsarolni. Megmutattuk, hogy a konfliktus fokozása, Lengyelország támadása nem vezet sehova” - fogalmazott.

„Új kezdet ez Európa számára, amely új embereket igényel” - tette hozzá.

Koalíciós feszültséget okoz Berlinben von der Leyen jelölése az Európai Bizottság élére

Koalíciós feszültséget okoz Berlinben, hogy az Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölte az Európai Bizottság elnöki posztjára - derül ki a kormánypártok vezetőinek kedd esti nyilatkozataiból.

Az Angela Merkel kancellár konzervatív Kereszténydemokrata Uniójával (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata párt elutasítja a konzervatív védelmi miniszter jelölését a bizottság élére. Malu Dreyer, Manuela Schwesig és Thorsten Schäfer-Gümbel az SPD elnöksége részéről tudatta, hogy nem tudnak olyan jelöltet támogatni, aki semmilyen módon nem vett részt az európai választási folyamatban. Mint írják: „ez az Európai Unió demokratizálására tett kísérlet kicsúfolása lenne”. A politikusok a Die Welt konzervatív német lap honlapja szerint a koalíciós szerződést is szóba hozták, és utaltak arra, hogy a koalíciós pártok átláthatóbb, emberközelibb, demokratikusabb Európai Unió mellett tettek hitet.

Bírálta a döntést Markus Söder, a szintén konzervatív, bajor CSU vezetője is. „Manfred Weber lett volna a legitim bizottsági elnök. Úgy lett volna demokratikus. Kár, hogy a demokrácia szenvedett vereséget, és a hátsó szobákban kötött alkuk kerekedtek felül” - fogalmazott Söder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva, bár világossá tette, hogy támogatják a német jelölt megválasztását, mert remek dolog, hogy évtizedek után ismét egy német politikus vezetheti az Európai Bizottságot.

„Hazánk és Európa iránt érzett felelősségünk miatt elfogadjuk a döntést, de ünnepelni nincs okunk. Németország ezzel pontot szerzett, de ez Európa számára vereség” - fogalmazott a bajor pártvezető.

Von der Leyen jelölése az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója részéről is ellenállásba ütközött, miután Iratxe Garcia frakcióvezető mélyen kiábrándítónak nevezte az Európai Tanács döntését, mert a szociáldemokrata frakció tartja magát ahhoz, hogy az állam- illetve kormányfőknek valamelyik pártcsalád csúcsjelöltjét kellett volna jelöltként megnevezniük. A német szociáldemokraták EP-küldöttségének vezetője az Európai Tanács szegénységi bizonyítványának nevezte a döntést.

Kapcsolódó írásaink