Külföld

Potápi: A nemzetpolitikai nyári táborok az összefogást erősítik

A nemzetpolitikai táborok a magyar-magyar összefogást erősítik, ami most különösen fontos a kárpátaljai magyarság számára, hogy jó eredményeket tudjon felmutatni a 2019. július 21-i előrehozott ukrajnai parlamenti választásokon - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Felsőszinevéren, a XXVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel kezdődő nyitórendezvényén.

Potápi: A nemzetpolitikai nyári táborok az összefogást erősítik
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Fotó: MH

Potápi Árpád János előadásában hangsúlyozta, örvendetes, hogy évről évre bővül a nemzetpolitikai nyári táborok köre, ami erősíti az identitástudat mellett a magyar-magyar összefogást is. Ez most különösen fontos Kárpátalján, ahol a magyar közösség számára nagy a tét az előrehozott ukrajnai parlamenti választásokon - tette hozzá. Kiemelte, „arra kér mindenkit, a Kárpát-medencei magyar szervezeteket, hogy lehetőségük szerint segítsék a jelenleg legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, a kárpátaljai magyarság jelöltjeinek választási kampányát.” Ha a magyar közösség szervezetei Kárpátalján minden tőlük telhetőt megtesznek, akkor a siker nem marad el - mondta.

„Azt gondolom, hogy példaértékű a két magyar politikai erőnek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ) a megismételt, megújított együttműködése, a megállapodás aláírása. Ez azt jelenti, hogy mindenki a közös jelölteket támogatja, illetve ezek a pártok ezt kérik a szavazóktól, és ez előremutató a Kárpát-medencében és reméljük azt, hogy egyre több nemzetrész ismeri fel azt, hogy csak közösen lehet sikereket elérni” - mutatott rá az államtitkár.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke nyitóelőadásában azt hangoztatta, a kárpátaljai magyarság él, élni akar és élni is fog. Leszögezte, nem szabad feladni az elveket és a célokat akkor sem, ha a legnagyobb nyomás nehezedik a kárpátaljai magyarságra. Hozzáfűzte, az anyaországnak és a Kárpát-medencei szolidaritásnak köszönhetően a hatalmas nyomás ellenére is sikerült olyan eredményeket elérni, amelyekre korábban nem volt példa, hiszen sorban újulnak meg a kárpátaljai közintézmények, óvodák, iskolák, orvosi rendelők, újabb létesítményekkel bővül a megmaradást tekintve kulcsfontosságú beregszászi Rákóczi-főiskola.

„A kárpátaljai magyarság kitartott és az elmúlt évben jelentős fejlődést produkált az élet minden területén. A gazdaságfejlesztési program vagy a kárpátaljai magyar televízió létrejötte azt mutatja, hogy a kárpátaljai magyarság képes az önszerveződésre, arra, hogy az életében célokat tűzzön ki és azokat meg is valósítsa” - húzta alá a KMKSZ elnöke.

A külhoni magyar szervezetek részéről a panelbeszélgetésen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDSZ) alelnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, valamint az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) képviseletében Szekeres Zsolt ismertette az adott országok magyar közösségeinek helyzetét.

A szabadegyetem résztvevői délután Kárpátalja és Magyarország határmenti és határon átívelő együttműködésének kérdéseit vitatják meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom