Külföld

Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke

Ursula von der Leyen az lesz Európai Bizottság új elnöke, Charles Michel az Európai Tanács új elnöke, Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Christine Lagarde pedig az Európai Bank elnöke lesz - közölte Donald Tusk a Twitteren.

Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke
Az Európai Bizottság új elnöke
Fotó: Spiegel Online

 Tusk közölte, az Európai Tanács szívesen látná az Európai Bizottság elnöki székében Ursula von der Leyent, a jelöltet azonban az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania. Elfogadása esetén megbízatása öt évig, 2024. október 31-ig tart.

Az uniós tagállamok az Európai Tanács élére Charles Michel belga liberális miniszterelnököt választották. Michel december 1-jétől 2022. május 31-ig tölti be új hivatalát. Tanácsi elnöki pozíciója mellett az euróövezet országait tömörítő csoport elnöki tisztségét is viselni fogja. Az Európai Tanács elnökének két és fél éves megbízatása egyszer újítható meg.

Mint elmondta, az állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székében Josep Borrell spanyol külügyminisztert látnák szívesen. Megválasztása esetén hivatali ideje a jelenlegi bizottság munkájának befejezését követően október 31-től öt évre szól.

A tanács az Európai Központi Bank (EKB) következő vezetőjének a francia Christine Lagarde-ot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját nevezte meg - közölte a tanácsi elnök. Az Európai Tanács az Európai Parlamenttel és az EKB Kormányzótanácsával konzultációt fog kezdeni, amelyet követően tanácsi ajánlás alapján hivatalos határozatot hoznak majd az új vezető kinevezésről. Az Európai Központi Bank elnökének megbízatása 8 évig tart, és nem megújítható.

A három napon át tartó tárgyalások alkalmával a tagállami vezetők vitát folytattak az Európai Parlament (EP) következő elnökének személyéről is. Sajtóértekezletén Tusk elmondta, az uniós vezetők „tiszteletben tartva az emberek akaratát és a folyamat tisztaságát”, jelöltet nem neveztek meg, ugyanis az EP elnöki jelöltállításának határideje kedd este tíz órakor jár le. Hozzátette, a tagállamok szívesen látnák, ha az EU-parlament első két és fél évre szóló elnöki megbiztatása alatt szociáldemokrata vezető elnökölne, a második ciklusban pedig jobbközép, konzervatív vezetője lenne az uniós parlamentnek.

A tanácsi elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Ursula von der Leyen kijelölésénél Németország a szavazás során tartózkodott, Angela Merkel viszont személyesen támogatta a jelöltet.

Tusk tájékoztatójában kiért arra is, hogy telefonon beszélt Ursula von der Leyennel. A beszélgetés folyamán a bizottsági elnökjelölt ígéretet tett arra, hogy az új uniós bizottság összeállításánál kiemelt, első alelnöki tisztséget fog biztosítani Frans Timmermans szociáldemokrata, valamint Margrethe Vestager liberális politikusok számára. Von der Leyen az alelnökök kinevezésénél földrajzi szempontokat is figyelembe fog venni - tette hozzá a tanácsi elnök.

Christine Lagarde keddi Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, megtiszteltetés számára, hogy az Európai Központi Bank elnöki pozíciójára jelölte az Európai Tanács. Úgy döntött, hogy a jelölési időszakra ideiglenesen lemond az IMF ügyvezető igazgatói posztjáról - közölte.

Objektum doboz

Kovács Zoltán  nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ugyancsak a Twitteren tette közzé, hogy a magyar kormány hivatalosan is támogatja Ursula von der Leyen jelölését.

Kovács kiemelte: a V4-ek egysége újra megmutatta, hogy az országcsoport ereje és befolyása növekszik, hiszen először legyőzték Manfred Webert, majd megdöntötték Frans Timmermanst is. 

Objektum doboz

Weber bejelentette visszalépését

Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén - közölte a bajor politikus szóvivője.

„Folytatom a harcot egy demokratikus Európáért. Megtiszteltetés volt ez a munka az EPP és Európa érdekében” - mondta Weber a szóvivője, Christian Hügel twitteres tájékoztatása szerint. „Itt kezdődött az utam tavaly szeptemberben listavezetőként, és most itt is ér véget” - fogalmazott.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyaltak. Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé. Ennek ellenére a pártcsaládok - a folyamat demokratizálására hivatkozva - a 2014-es tisztújítás előtt csúcsjelölti rendszert vezettek be azzal a céllal, hogy azon pártcsalád jelöltje kapja meg a brüsszeli bizottság elnöki posztját, amelyre az EP-választásokon a legtöbben szavaznak.

Kapcsolódó írásaink

Timmermans leleplező mondatai

ĀAz európai szocialisták csúcsjelöltje többször is nyíltan beszélt a nemzeti határok megvédése ellen - erre Orbán Viktor is felhívta a figyelmet