Külföld

Orbán Viktor: Európában fordulat várható

Olyan vezetők kerülnek az unió élére, akik Magyarország szempontjából várhatóan jó döntéseket fognak hozni - kommentálta Orbán Viktor kormányfő az M1-nek Brüsszelben azt, hogy Ursula von der Leyen német véderőminisztert javasolta az EU-csúcs az Európai Bizottság élére.

Orbán Viktor: Európában fordulat várható
Egy hétgyermekes rátermett családanyát választottunk az Európai Bizottság élére, s ez önmagában jelzi, hogy Európában fordulat várható - mondta Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Egy hétgyermekes, rátermett családanyát választottunk az Európai Bizottság élére - ez önmagában jelzik, hogy Európában fordulat várható” - emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte: nagy volt a tét, arról kellett dönteni, hogy a következő években az európai intézmények élén kik állnak majd. Magyar szempontból fontos volt, hogy olyan emberek kerüljenek pozícióba, akik tisztelik Magyarországot és ismerik Közép-Európa történelmét, illetve akik értik a keresztény kultúra fontosságát – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek.

„Fontos tartalmi kérdésekben foglaltunk állást a személyi döntésekkel kapcsolatban. Tudtuk tartani, amit vállaltunk, olyan személyek kerülnek az unió élére, akik jó eséllyel jó politikát folytatnak majd” – hangsúlyozta a miniszterelnök Ursula von der Leyen jelöltsége kapcsán.

„Ezek a vezetők most kezdenek el dolgozni, a munka elején vagyunk, amely nem kicsi és nem könnyű, mert az elmúlt években súlyos hibák történtek” – mondta Orbán, hozzátéve a hibákat (a migrációs és a gazdaságpolitikában egyaránt) ki kell javítani.

Orbán Viktor kiemelte, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már „erőnk is van”, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak - tette hozzá.

„Volt két olyan jelölt, aki Magyarország számára egyértelműen több mint rossz lett volna, akik korábban már bizonyították, hogy nem tisztelik a magyarokat. Ezt sikerült megakadályoznunk” – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő úgy értékelt: a visegrádi négyeket most elnöklő Andrej Babis cseh miniszterelnök érdeme, hogy ilyen nehéz kérdések megvitatása során is sikerült az elejétől a végéig együtt tartani a visegrádi négyek szövetségét.

A V4-ek együtt több mint 62 millió embert képviselnek, a visegrádi országokban van a legnagyobb gazdasági növekedés, mutatott rá a kormányfő, aki szerint a mostani eseményektől függetlenül a közép-európai térség kiemelt figyelmet kap, az unión belül a legszorosabban együttműködő csoport a V4-eké – közölte Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom