Külföld

Tusk új nevekkel állt elő

 A megoldás egyre közelebb van - írta  Donald Tusk,  az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében kedden. Diplomáciai források szerint egyetértés mutatkozik Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését illetően az európai bizottsági elnöki posztra. 

Tusk új nevekkel állt elő
Macron francia elnök már hétfő éjjel javasolta Angela Merkel német kancellárnak, hogy jelölje bizottsági elnöknek a német védelmi miniszter
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

A sajtóhoz eljutatott információk szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése mellett egyetértés mutatkozik Charles Michel belga liberális miniszterelnök jelölésére Európai Tanács vezetésére.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács Szergej Sztanyisev volt bolgár szocialista miniszterelnököt  jelölné  az Európai Parlament következő elnökének, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székében pedig Josep Borrell spanyol külügyminisztert látnák szívesen.

Információk szerint a négy uniós vezetői posztot tartalmazó csomag elfogadását egyedül Németország ellenzi, de nem a német védelmi miniszter bizottsági elnöki jelölése miatt. Angela Merkel német kancellár koalíciós partnereivel is egyeztetni kívánja, mielőtt zöld jelzést ad a Donald Tusk által is támogatott csomagnak - közölték.

Magyar delegáció: A Soros-hálózat továbbra is Timmermans személyét erőlteti
Félbeszakadt az Európai Tanács tisztújításról szóló ülése kedden, mert bár már egyértelműen támogatta mindenki azt az új elképzelést, hogy Ursula von der Leyen német védelmi miniszter legyen az Európai Bizottság következő elnöke, végül Angela Merkel német kancellár egyedüliként nem állt az ügy mellé - közölte a magyar delegációtól.
Angela Merkel azért nem tudta támogatni Ursula von der Leyent, mert Németországban koalíciós válsággal fenyegetik baloldalról - értesült az MTI.
A magyar delegáció úgy értékeli, hogy „a Soros-hálózat” nem adta fel, továbbra is erőlteti Frans Timmermans személyét, akinek viszont nincs meg a támogatottsága több mint tíz tagállam részéről.

Diplomáciai források közölték, a német Mafred Weber bizottsági elnöki, valamint Maros Sefcovic, az EU jelenlegi energiaügyi biztosa korábbi támogatottsága  az uniós külügyi szolgálat  vezetésére gyakorlatilag teljesen megszűnt, ahogy Frans Timmermans holland szociáldemokrata politikus legfeljebb az Európai Bizottság egyik alelnöki székében foglalhatna helyet.

A visegrádi országok miniszterelnökei a rendkívüli EU-csúcs harmadik napjának délelőttjén találkoztak, hogy egyeztessék álláspontjukat az uniós intézmények vezető beosztásairól folyó tárgyalások keddi megkezdése előtt. Diplomáciai források úgy tudják, a V4-ek Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére. Körükben teljes az egyetértés arról, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata politikus nem elfogadható a pozícióra.

Németország és Franciaország is kész támogatni Ursula von der Leyen jelölését

Németország és Franciaország konszenzusra jutott arról, hogy támogatják Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére - közölték diplomáciai források Brüsszelben kedden.

Információk szerint a visegrádi országok, Olaszország és Németország mellett egyelőre két meg nem nevezett balti ország is megszavazná a német politikust, ha arra kerül sor a vasárnap kezdődött, eredetileg egynaposra tervezett rendkívüli uniós csúcstalálkozó harmadik napján.

Macron már hétfőn javasolta Merkelnek Ursula von den Leyen személyét

 Brüsszeli források úgy tudják, hogy Emmanuel Macron francia elnök már hétfő éjjel javasolta Angela Merkel német kancellárnak, hogy jelölje bizottsági elnöknek a német védelmi minisztert.
Egy uniós diplomata arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése mellett egyre nagyobb Charles Michel belga liberális miniszterelnök támogatottsága az Európai Tanács vezetésére. Emellett több forrás szerint a francia Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatójának esélyei növekedtek az Európai Központi Bank (EKB) élére, amíg az EU külügyi szolgálata (EEAS) élére jelölhetik Josep Borrell spanyol külügyminisztert. Az Európai Parlament vezetésével pedig Szergej Sztanyisev volt bolgár szocialista miniszterelnököt bíznák meg.

Mint közölték a német Mafred Weber bizottsági elnöki, valamint Maros Sefcovic, az EU jelenlegi energiaügyi biztosa korábbi támogatottsága az EEAS vezetésére gyakorlatilag teljesen megszűnt.

Olasz tisztségviselőktől származó értesülések szerint Olaszország Ursula von den Leyen támogatásával kapcsolatban ahhoz ragaszkodna, hogy a javaslattal az Európai Néppárt álljon elő.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A harmadik, keddi munkanap jelentős késéssel, várhatóan leghamarabb délután három óra után kezdődik majd.
 

Kapcsolódó írásaink

Timmermans leleplező mondatai

ĀAz európai szocialisták csúcsjelöltje többször is nyíltan beszélt a nemzeti határok megvédése ellen - erre Orbán Viktor is felhívta a figyelmet