Külföld

Az Európa Tanács pozitívan értékelte az isztambuli főpolgármester-választást

 A feszült körülmények ellenére összességében jól szervezett és átlátható volt a megismételt isztambuli főpolgármester-választás lebonyolítása az Európa Tanács megfigyelőinek hétfői értékelése szerint.

Az Európa Tanács  pozitívan értékelte az isztambuli főpolgármester-választást
„Az eredmény rendkívül egyértelmű. Reméljük, hogy tiszteletben fogják tartani a szavazók szabadon kinyilvánított akaratát”
Fotó: MH

A páneurópai szervezet a török hatóságok felkérésére 13 országból 14 választási megfigyelőt küldött Isztambulba a vasárnapi szavazás ellenőrzésére.

Mint írták, néhány elszigetelt esettől eltekintve kedvezően fogadták a delegációt a felkeresett urnáknál, ahol a szavazatszámláló bizottságok tagjainak túlnyomó többsége kompetens módon, a normáknak megfelelően végezte a munkáját.

„Az eredmény rendkívül egyértelmű. Reméljük, hogy tiszteletben fogják tartani a szavazók szabadon kinyilvánított akaratát” - mondta Andrew Dawson misszióvezető.

Hozzátette, a választási tanács még adós a magyarázattal, hogy a feltételezett szabálytalanságok milyen mértékben befolyásolhatták a március 31-i főpolgármester-választás eredményét, amelyet a kormánypárt fellebbezései nyomán és a nemzetközi bírálatok dacára is semmissé nyilvánítottak.

A megismételt választáson Ekrem Imamoglu, az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló jelölt győzött, amit a hatalom is elismert.

Kapcsolódó írásaink