Külföld

Salvini: Hollandia fogadja be a migránsokat szállító hajót

Hollandiának kell befogadnia a holland zászló alatt hajózó, 43 migránst szállító Sea Watch 3 civilhajót, amely több mint egy hete Olaszország tengeri határain várakozik kikötésre - foglalt állást Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken. 

Salvini: Hollandia fogadja be a migránsokat szállító hajót
„Senkit sem lehet feljogosítani arra, hogy a hatályos törvényi kereteken átlépve határozzon egy harmadik ország polgárainak sorsáról”
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Matteo Salvini Giuseppe Conte miniszterelnökhöz címzett és nyilvánosságra hozott levelében hangsúlyozta, hogy a Sea-Watch 3 továbbra sem léphet be, nem haladhat át olasz felségvizeken, és nem köthet ki olasz partokon. Ezt olasz belügyminiszterként Salvini június 15-én rendelte el, nem sokkal azután, hogy a civilhajó az Olaszországhoz tartozó tengeri övezet határához érkezett. 

Az olasz belügyi tárca vezetője szerint a Sea-Watch 3 fedélzetén - a több mint egyhetes tengeri tartózkodás következtében - kialakult helyzet miatt a római kormánynak a hollandiai hatóságoknál kell szorgalmaznia a hajó befogadását. A német nem kormányzati szervezet hajója ugyanis holland felségjelzésű. 

Salvini „súlyos magatartásként” értékelte, hogy a civilhajó „vasakaratot” tanúsít: elutasította a felajánlott alternatív kikötési lehetőségeket, rögtön Olaszország felé vette útját, és több mint egy hete várakozik a kikötésre az olasz tengeri határoknál, miközben - Salvini szerint - ennyi idő alatt már Hollandiába is megérkezhetett volna. 

Senkit sem lehet feljogosítani arra, hogy a hatályos törvényi kereteken átlépve, saját hatáskörben határozzon egy harmadik ország polgárainak sorsáról - írta Salvini az olasz kormányfőhöz intézett levelében. Hozzátette: ez „tartósan” hátrányos helyzetbe hozza azokat az országokat - például Olaszországot és Máltát -, amelyek földrajzi fekvésük folytán más tagországokhoz képest közelebb vannak Afrikához.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken felszólította az olasz kormányt, hogy engedje partra szállni a Sea-Watch 3 hajón tartózkodókat, akik június 12-e óta a jármű fedélzetén vannak.

Az UNHCR szóvivője, Babar Baloch elmondta: Olaszországnak kötelessége engedni, hogy ezek az emberek partra szállhassanak, hozzátéve: senkit sem szabadna visszafordítani, utalva ezzel a háború sújtotta Líbiára. 

Baloch hangsúlyozta továbbá, hogy Olaszországnak „nemzetközi jogi kötelezettsége”, hogy engedje „ezeknek a kétségbeesett embereknek” a partraszállást. 

Salvini közölte: Olaszországban befogadják a háború elől menekülőket, de a gazdasági okokból Európa érkező migránsoknak nincs joguk belépni az országba. 

A Sea-Watch 3 június 12-én a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben vette fedélzetére a migránsokat, majd egyenesen Olaszország irányába vette útját. Elutasította, hogy Líbiába vigye vissza őket, és nemet mondott a tunéziai kikötésre is. A hajó több mint egy hete nemzetközi vizeken várakozik, a dél-olaszországi Lampedusa partjaitól mintegy húsz kilométerre. Június 15-én Salvini tíz személynek engedélyezte a partra szállást, köztük gyerekeknek, nőknek, betegeknek. 

Ezzel egyidőben, csütörtök óta, Lampedusa szigetén három különböző vízi járművel mintegy 100-an értek partot. Közülük egy 81 fős csoport péntek reggel kötött ki egy gumicsónakkal, amelyet egy nagyobb, Líbiából indult halászhajóról bocsátottak vízre a nyílt tengeren. A halászhajót az olasz pénzügyőrség feltartóztatta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom