Külföld

Róháni: Új fejezetet nyithat a kétoldalú kapcsolatokban a japán miniszter teheráni látogatása

Új fejezetet nyithat Japán és Irán kapcsolataiban Abe Sindzó japán miniszterelnök teheráni látogatása -  hangsúlyozta Haszan Róháni iráni államfő a két vezető szerdai találkozója alkalmával tartott sajtótájékoztatón. 

 Az iráni elnök kijelentette: a Teherán és Washington  közötti konfliktus rendezése csak akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok feloldja az országa elleni büntetőintézkedéseket.

„A régióban meglévő feszültségek az Egyesült Államok gazdasági háborújában gyökereznek. Mihelyt ez  a háború véget ér,  visszatérhet a stabilitás is” - fogalmazott Róháni.

Az államfő szót ejtett a teheráni vezetés nukleáris programjának korlátozásáról szóló, 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásról is. Utalt arra, hogy Irán továbbra is kitart az egyezmény mellett, amelyet fontosnak tart a régió és a világ biztonsága szempontjából is. „Teherán és Tokió is ellenzi a nukleáris fegyvereket ... Irán sosem fog háborút kirobbantani, de megsemmisítő választ ad az agresszióra” - jelentette ki az iráni elnök.

Róháni szerint Abéval a közel-keleti válság mellett a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is megvitatták. Hangsúlyozta: Japán az amerikai büntetőintézkedések dacára továbbra is érdekelt az iráni olaj vásárlásában.

Abe a közös sajtótájékoztatón az elmélyülő közel-keleti feszültségekkel összefüggésben komoly aggodalmát fejezte ki. Mint mondta, őszinte eszmecserére számít az iráni vezetőkkel a feszültség csökkentése és a térség stabilitásának helyreállítása érdekében. Kijelentette, hogy mindenáron meg kell akadályozni egy fegyveres konfliktust a régióban, s Iránnak építő jellegű szerepet kell játszania a térség békéjének és biztonságának szavatolásában. Hozzátette: erősen reméli, hogy Teherán a jövőben is betartja az úgynevezett atomalku rendelkezéseit.

A találkozó előtt egy névtelenséget kérő iráni tisztségviselő arról beszélt, hogy „Japán hozzájárulhat az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség  enyhítéséhez ... A jó szándék gesztusaként Washingtonnak fel kell oldania vagy fel kell függesztenie az olajszektort sújtó igazságtalan szankciókat,  sőt esetleg meg kell hosszabbítania az olajvásárlási engedélyeket”. 

Negyvenegy év óta Abe az első japán miniszterelnök, aki Teheránba látogatott. A kétnapos útján megbeszélést folytat csütörtökön Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, Irán vallási és politikai vezetőjével is. Japán és Irán 90 éve létesített diplomáciai kapcsolatot.

Az már korábban is ismertté vált, hogy Abe kész közvetítőként eljárni az Egyesült Államok és Irán vitájában, hiszen Tokiónak, amely nagyban függ az olajimporttól, jó kapcsolatai vannak a közel-keleti országgal. Amikor Donald Trump amerikai elnök május végén Japánban járt, nem ellenezte a japán miniszterelnök tervét, hogy találkozzon az iráni vezetőkkel. 

Az Egyesült Államok tavaly kilépett az Iránnal 2015-ben kötött atomalkuból, amelynek rajtuk kívül Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország volt részese. Washington egyben számos olyan gazdasági büntetőintézkedést hozott Teherán ellen, amellyel gazdaságát térdre akarja kényszeríteni.

Május közepén Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Japánba utazott, ahol arról tárgyalt, hogy Tokió tegyen lépéseket az atomalku megvédésére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom